Den språknivå som krävs för att klara SFI är grundläggande, men ändå är genomströmningen ”bekymmersamt låg”, enligt rapporten ”Alla ska lära sig svenska snabbt” från forskningsinstitutet Ratio som delvis finansieras av Svenskt näringsliv. En anledning till de försämrade språkkunskaperna över tid tillskrivs förändringar i invandrargrupperna.

– Vi ser att många av dagens migranter har modersmål med stor språklig distans till svenska och inte sällan låg läs- och skrivkunnighet. Dessa faktorer gör språkinlärningen långsam och svår, säger rapportförfattaren Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms universitet.

Med hänvisning till OECD-undersökningen PIAAC kvantifieras gruppen utrikesfödda med otillräckliga läs- och skrivfärdigheter till 35 procent. Därmed sagt skulle en betydande del sakna förmåga ”att lära sig svenska på den nivå och i den hastighet som krävs för att möta den politiskt uttalade målsättningen om att alla ska lära sig svenska på tre år”.

– Syftet med tidsgränsen är att göra SFI mer intensivt. I dag hoppar för många av sina SFI-studier, vilket leder till att kontinuiteten blir lidande. Förutom tidsgränsen inför vi möjligheten att lättare kombinera SFI med jobb. Det är viktigt för integrationen, särskilt som många företag vittnar om att bristande språkkunskaper är hinder för att anställa, säger Johan Pehrson. i ett mejl till DN.

Redan när DN granskade SFI 2016 visade det sig att bara 33 procent fullföljde utbildningen och att andelen var betydligt lägre bland de som bara gått grundskolan i hemlandet. Sambandet mellan fullföljd SFI och mer kvalificerade jobb med bättre löner var också mycket klart, det vill säga att det är lönsamt för såväl individen som samhället.

– Att fortsätta i samma spår som tidigare är inte ett alternativ. Tiden i SFI för de med lägst utbildningsbakgrund har dubblats sedan 2018 – utan att kunskaperna har gått upp på motsvarande sätt. Det kommer att finnas en möjlighet att förlänga tiden i SFI ytterligare om det behövs. Om man inte har klarat målen efter tre år kan man också bli erbjuden andra utbildningsinsatser, säger Johan Pehrson.

Share.
Exit mobile version