När den S-ledda regionledningen i Stockholm tog över makten i valet 2022 presenterades en ny sjukvårdspolitik. Som nyvald styrelseordförande för Karolinska universitetssjukhuset satte Göran Stiernstedt igång arbetet för en ny styrning av flaggskeppet.

Sedan blev det turbulent; sjukhusdirektör Björn Zoëga avgick och när förlossningsläkaren Karin Pettersson avskedades utbröt en kritikstorm, bland annat mot sjukhusets rättskansli, som styrelseordföranden Stiernstedt fått hantera. Efter ett stort antal så kallade visselblåsningar till Karolinskas visselblåsartjänst mot ledningen tillsattes en extern utredning.

På styrelsemötet imorgon, tisdag, ska en rapport från utredningen behandlas. I den beskrivs ett omotiverat forcerat arbetssätt i personalärendet.

– Vi kommer att ta upp de förändringar som behöver göras utifrån rapporten. Jag har sagt att hanteringen av Karin Petterssons avsked är ett misslyckande, och att det har skadat Karolinska, säger Göran Stiernstedt.

I samband med att rapporten blev klar tog en ny kritikstorm fart, denna gång riktad mot styrelseordföranden Göran Stiernstedt. I ett anonymt mejl till hälso- och sjukvårdsnämnden beskrivs hur anställda försökt vittna om hur ordföranden ”aktivt arbetat för att skada sjukhuset och dess personal”. Larm mot Stiernstedt har lämnats till regionens visselblåsartjänst, och han påstås motarbeta sjukhusets arbete för regelefterlevnad. Han har anklagats för att känna Karin Pettersson privat, vilket han bestämt tillbakavisat.

– Det är en exceptionell situation. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Göran Stiernstedt.

Rättskansliet och hr-avdelningen protesterar öppet mot Stiernstedt. Chefsjuristen Johanna Fjellström vände sig nyligen till regiondirektören och ville att regionledningen agerar mot styrelseordföranden – i ännu ett infekterat ärende. Den här gången handlade det om en temachef, en chef som var involverad i fallet med Karin Pettersson. I mejlet skriver Fjellström att styrelseordföranden har gett order om att avsluta personens förordnande, något en styrelseordförande inte har rätt att göra. Några dagar senare mejlade elva chefer från rättskansliet och hr-avdelningen att de ställer sig bakom chefsjuristens kritik.

Göran Stiernstedt avvisar påståendet om att han skulle ha agerat felaktigt.

– Det är anmärkningsvärt att man skriver till regiondirektören utan att ha kontaktat mig. Jag ser väldigt allvarligt på splittringen, säger Göran Stiernstedt.

Stämmer det att du gett order om att avsätta temachefen?

– Nej. Styrelsen kan inte avsätta eller tillsätta en chef. Men jag träffar sjukhusdirektören regelbundet och olika frågor kommer upp, bland annat protestskrivelser mot en viss chef, säger Göran Stiernstedt.

Regionledningen kan inte agera i det specifika ärendet eftersom det strider mot grundlagen, säger Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det har hittills varit ovanligt i Sverige att tjänstemän visselblåser. Det är skadligt för tilliten till offentlig sektor att de inte förmår reda ut konflikterna internt under förtroendefulla former, säger Göran Sundström.

Johanna Fjellström uppger till DN att hon tagit upp frågan med sin chef Helena Sundén och med tillförordnade sjukhusdirektören Patrik Rossi innan hon skickade mejlet. Helena Sundén är chef för rättskansliet och hr. Enligt källor till DN har hon uppmuntrat tjänstemännen att skriva till regiondirektören, men det tillbakavisar hon:

”Den bild som beskrivs att jag skulle ha uppmanat någon att skriva under ett brev stämmer inte”, skriver Helena Sundén i ett mejlsvar, och påpekar allas rätt att uttrycka sin åsikt.

Patrik Rossi bekräftar att han fått information om breven, och att det ”uppenbarligen uppstått missförstånd”.

– Det är jag som har personalansvaret för mina chefer och det är jag som fattar alla eventuella beslut, skriver Patrik Rossi. Han understryker att han har förtroende för Göran Stiernstedt.

Göran Stiernstedt arbetar sedan i mars på regionstyrelsens uppdrag med att ta fram en handlingsplan mot sjukhusets tystnadskultur.

– Jag uppfattar att det finns en grupp som vill att regionledningen agerar mot mig. Jag har inga planer på att avgå, säger Göran Stiernstedt.

Regiondirektören Emma Lennartsson skriver till DN att hon sett mejlen, men inte besvarat dem. Hon hänvisar till arbetet mot tystnadskultur som påbörjats på Karolinska.

Karolinska universitetssjukhuset – detta har hänt

Efter valet 2022 tog en koalition med S i spetsen tillsammans med C, MP och V som stöd parti över makten i Region Stockholm efter 16 år av Moderatlett styre.

I december 2023 valdes Göran Stiernstedt som ny ordförande för regionens största verksamhet och förvaltning, Karolinska universitetssjukhuset. Han tillträdde 1 januari 2024. Sjukhuset leds av en styrelse eller nämnd som väljs av regionfullmäktige.

Göran Stiernstedt är läkare och en auktoritet inom svensk sjukvård och förvaltning. Han har lett flera statliga utredningar och ingick nyligen i den statliga Coronakommissionen. Han har tidigare haft tunga poster i Region Stockholm. Efter tillträdet som styrelseordförande i januari började han besöka verksamheter i Solna och Huddinge. Inom kort utbröt en våg av protester mot sjukhusledningen, då förlossningsläkaren Karin Pettersson stängdes av och avskedades på grund av illojalitet efter att externa advokater genomlyst hennes mejl. Massiv kritik har riktats mot sjukhusets rättskansli och HR efter att flera chefer hastigt tagits ur tjänst, och tvingats lämna sjukhuset. En ny temachef har tillträtt på tema Kvinnohälsa. I kölvattnet har flera förlossningsläkare sagt upp sig. I juni avslutades förhandlingarna om avskedet mellan Karolinskas läkarförening och arbetsgivararen i oenighet.

Karolinska universitetssjukhuset har avskaffat klinikerna och vården är indelad i tema – och funktioner. Tema – och funktionscheferna är sjukhusets toppchefer och sitter i sjukhusledningen.

Även sjukhusdirektören utses formellt av regionfullmäktige. Rekryteringen av ny sjukhusdirektör pågår och väntas snart vara klar.

Share.
Exit mobile version