Allting började med två nystartade Facebookgrupper med medlemmar som la ut kritiska inlägg om företagets sopanläggningar. Vd Bella Nilsson kände sig hotad och förföljd av inläggen och anlitade Rättskonsulterna med den tidigare chefen för Rikskriminalpolisen, Tommy Lindström, och den prisbelönte journalisten Trond Sefastsson för att undersöka vem som låg bakom motståndet.

– Hon kom till oss i april 2019 och bad om hjälp med att ta reda på vem som saboterade för verksamheten. Det var lite skruvat från början för hon ville inte svara på kritiska frågor om sig själv, berättar Tommy Lindström till DN över telefon.

I mejlunderlag i polisens utredning går det att följa hur Trond Sefastsson, efter att ha tackat ja till uppdraget, besöker Botkyrka kommun och begär ut listor på allmänhetens klagomål mot verksamheten.

Enligt uppgifter i polisutredningen frågar Bella Nilsson också Think Pinks miljökonsult, anställd vid WSP, som i dag är misstänkt för medhjälp till grovt miljöbrott, om han kan hjälpa till att kartlägga de som klagat på företaget. Ett uppdrag som tillsammans med andra misstänkta oegentligheter, senare ledde till hans avsked från konsultbolaget. Hon ber honom också att ta kontakt med Tommy Lindström.

– Han har (red anm, av kunden) fått uppdrag att bedriva spaning, genom någon form av privatspaningsuppdrag på personer som har varit emot verksamheten i Kassmyra och dessa har omnämnts med för och efternamn. Det är avvikande och hör inte till uppdraget för WSP, säger en chef på WSP till poliserna i förundersökningen.

Bella Nilsson, som i dag heter något annat, menar dock att det inte stämmer.

– Jag informerade vår konsult vid WSP om motståndet mot mig i Facebookgrupperna och att jag hade anlitat Tommy, Trond och den andra journalisten för att kartlägga det men jag har inte bett honom om någonting sådant, det stämmer inte, säger hon till DN.

Tommy Lindström följde också med Bella Nilsson ut på tillsynsbesök på anläggningen i Botkyrka när kommunens miljöinspektörer var där.

– Miljöexperterna framförde då att företaget skötte sig bra och att det inte fanns någon grund för allmänhetens klagomål, säger han.

Enligt honom var det då legitimt att inleda en kartläggning av de som hade klagat på verksamheten. Tommy Lindström säger att det var specifikt en granne som var tongivande i kritiken.

– Om klagomålen inte styrktes av kommunen och han bara fortsätter så måste det finnas ett egenintresse bakom kritiken, resonerade jag, säger Tommy Lindström.

– Vi tog fram de uppgifter som fanns om honom, allt om hans bakgrund, vem han var, vad han hade gjort och vad han hade för familj och så. Jag är gammal polis så det är klart att jag vet hur man kartlägger personer.

DN har tagit del av alla inkomna klagomål mot Kassmyragropen hos kommunen. Mannens klagomål är bara ett i mängden bland hundratals liknande som inkommit till Botkyrka mot NMT Think Pinks två anläggningar. Det som står ut är att grannen, efter att sopberget i Kassmyra självantänt och brunnit, i april 2018 polisanmäler verksamheten.

Under samtalet med DN påstår Tommy Lindström också att mannen låg bakom den kritiska Facebookgruppen ”Sophanteringen i Kassmyra” med fler än 1000 medlemmar. Det var utifrån det antagandet som Think Pink och Rättskonsulterna mobiliserade sin undersökning av mannen.

Boende i området runt Kassmyra som DN talat med säger att det är ”bisarrt” att grannen pekades ut som det påhittade namnet bakom klagomålsgruppen eftersom han öppet i eget namn framträtt i medier och klagat på verksamheten till kommunen och polisen.

Vad hade ni för belägg för att koppla ihop mannen med det här aliaset?

– Belägg har ingen betydelse men det fanns alltså ingen annan som vi kunde hitta. Skit samma om han är den där personen eller inte. Han driver frågan mot henne och har till och med gjort anmälningar mot henne, säger Tommy Lindström.

Ni drar alltså slutsatser som eldar på Bella Nilssons motvilja mot en enskild privatperson utan att ha belägg?

– Det har ingen betydelse att det saknas bevisning. Jag ska inte gå i åtal mot honom eller hur? Det får man väl ta på sig om man sticker ut sin nos, eller hur?

Bella Nilsson bekräftar för DN att hon anlitade Rättskonsulterna 2019 för att kartlägga motståndet mot henne som hon menar handlade om falska uppgifter och förtal.

Hon berättar också att hon förutom Rättskonsulterna anlitade en frilansjournalist för att specifikt kartlägga grannen som polisanmälde verksamheten, som bland annat ”följde efter” honom.

Hon polisanmälde också mannen i tro att det var han som låg bakom Facebookgruppen, men anmälan lades ned.

Det är tillåtet att opinionsbilda på fritiden, skriver åklagaren i sitt beslut om att inte inleda förundersökning.

Mannen som kartlades av Rättskonsulterna och frilansjournalisten på uppdrag av Think Pink är tillsammans med sin familj målsägande i det stora miljöbrottsmålet mot bolaget.

Av dokument hos tingsrätten framgår att han begär skadestånd på 86 500 kronor av de huvudmisstänkta. 60 000 av dem ersätter skada för kränkning. Resten täcker kostnaden för den övervakningsutrustning han köpte när han kände sig hotad och skuggad.

Resten av familjemedlemmarna begär skadestånd av de huvudmisstänkta på 60 000 kronor vardera.

DN har tidigare varit i kontakt med mannen som är målsägande i målet. I samband med publiceringen av den här artikeln har han dock inte gått att nå.

DN har också varit i kontakt med Trond Sefastsson som bekräftar uppdraget för Bella Nilsson.

Läs mer:

Det här behöver du veta om Sveriges största miljöbrottsmål

Sopor skulle återvinnas – grävdes ner i svenska naturen

De larmade om dumpningen – avfall fortsatte att grävas ner

Fakta.Detta har hänt

● Återvinningsföretaget NMT Think Pink med sina knallrosa byggsäckar tog stora marknadsandelar i avfallsbranschen i slutet av 2010-talet.

● År 2018 och 2019 vann Think Pink affärstidningens Dagens Industris Gasellpris för snabbast växande företag.

● Företagets huvudcentral låg i Kassmyragropen i Botkyrka. Botkyrka kommuns miljöförvaltning var tillsynsmyndighet över verksamheten med uppgift att kontrollera att miljöbalken följdes.

● I september 2020 greps ägarna Bella Nilsson och maken Thomas Nilsson  misstänkta för grovt miljöbrott i Botkyrka kommun och 15 andra kommuner i Sverige. Företagets avfallsmäklare greps samtidigt på Arlanda när han var på väg att lämna Sverige.

● Enligt brottsmisstankarna har tiotusentals ton byggavfall som skulle gå till återvinning i stället dumpats och grävts ned i den svenska naturen på 21 olika platser i landet.

● Enligt åklagarna handlar det om Sveriges genom tiderna mest omfattande miljöbrott.

● Rättegången inleddes den 3 september 2024 och ska pågå till i juni 2025.

● 11 personer är misstänkta för miljöbrott av olika grad i härvan. Av dem är fem stycken misstänkta för grovt miljöbrott. Miljökonsulten vid WSP är misstänkt för medhjälp till grovt miljöbrott. Fyra av de fem huvudtilltalade är också misstänkta för grov ekonomisk brottslighet kopplad till företaget. Samtliga nekar till brott.

Fakta.Rättskonsulterna

● En juridisk byrå startad och ägd av prisbelönte journalisten Trond Sefastsson som fick sluta på TV4:s Kalla Fakta efter en stor muthärva, som han senare friades från i hovrätten.

●”Utreder, analyserar, granskar”, står det på hemsidan.

● Tommy Lindström är inhyrd juridisk rådgivare och utredare på Rättskonsulterna och var på 80-talet chef för Rikskriminalpolisen.

Share.
Exit mobile version