Tidigare i veckan riktade Justitieombudsmannen (JO) allvarlig kritik mot Anna Kinberg Batra i hennes roll som landshövding i Stockholm.
Det gäller tre anställningsärenden, där JO konstaterar att hon inte följt grundlagens krav på saklighet och opartiskhet. I ett ärende bedömdes hon också som jävig.
Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, vill att Anna Kinberg Batras agerande ska prövas juridiskt – något som JO kunnat göra själv, eller uppmanat regeringen att göra.
– Regeringen kan alltid gå till Statens ansvarsnämnd om den anser att den har tillräckligt på fötterna, säger han.
Det är Statens ansvarsnämnd, inte arbetsgivaren, som prövar frågan om avsked när det kommer till högre befattningar som domare och myndighetschefer.
För att ansvarsnämnden ska pröva ett ärende krävs en anmälan från JK, JO eller arbetsgivaren – i det här fallet regeringen.
Att en anmälan till nämnden leder till avsked är ovanligt. 2017 beslutade Statens ansvarsnämnd att generaldirektören Maria Ågren, tidigare chef för Transportstyrelsen, skulle avskedas från sin anställning i Regeringskansliet efter en anmälan från regeringen. Ett avskedande som Arbetsdomstolen senare ogiltigförklarade.
Göran Sundström vid Stockholms universitet menar att utfallet i Statens ansvarsnämnd är sekundärt – det viktiga är att frågan tas upp och prövas.
– Det handlar om att visa att det system och det regelverk vi har håller, men då måste det användas, säger han.
Moderaten Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp, har också reagerat på förflyttningen till Regeringskansliet, som gör att Kinberg Batra får behålla sin lön på 122 400 kronor i månaden fram till februari 2029.
Även han tycker att Statens ansvarsnämnd ska pröva frågan och ”löpa linan fullt ut”, säger han till TV4.
På torsdag kommer regeringens formella beslut, där Anna Kinberg Batra förflyttas till Regeringskansliet och får nya arbetsuppgifter.
Det är en tillräckligt tydlig markering tycker Erik Slottner, som svarar på DN:s frågor via mejl. På frågan om någon anmälan till Statens ansvarsnämnd ligger på bordet blir svaret:
”Allvarlig kritik har riktats mot Anna Kinberg Batra och därför kommer hon få lämna anställningen som landshövding. Jag kan dock konstatera att JO har valt att inte anmäla ärendet till Statens ansvarsnämnd och åklagare har valt att inte inleda förundersökning”, skriver han och fortsätter:
”Jag kan förstå att det upplevs som stötande med den ordning som råder, men även landshövdingar omfattas av anställningsskydd. Det här har hanterats enligt konstens alla regler.”
Han skriver också att han instämmer i statsministerns uttalande i Studio ett under måndagen, där Ulf Kristersson (M) sa att regeringen bör analysera det regelverk som rör förflyttning av myndighetschefer till Regeringskansliet.
DN har sökt Ulf Kristersson via hans presstalesperson, som hänvisar till ansvarig minister Erik Slottner.
Fakta.Statens ansvarsnämnd.
Nämnden prövar frågor som disciplinansvar, åtalsanmälan, avskedande, avstängning för personer inom högre befattningar verkschefer, domare, åklagare och professorer.
Källa: Statens ansvarsnämnd