Förändringarna kommer att innebära att även personer som i dag har ett bristyrke ska kunna få stöd för att byta till ett annat bristyrke. Det innebär också att en person som beviljats stöd en gång har rätt att återkomma efter 15 år och få stöd i 22 veckor till. Dessutom kommer CSN:s metoder att inhämta information om anställningstider att förenklas.

– Regeringen beslutade i dag om att förbättra omställningsstudiesstödet och det gör vi genom att ta itu med den juridiska osäkerhet som har drabbat en hel del människor som arbetar i ett bristyrke och som har fått avslag på sin ansökan när man vill utbilda sig till ett annat bristyrke, kommenterar Mats Persson och fortsätter:

– Vi tror väldigt mycket på den här reformen. Att människor ska kunna ställa om mitt i livet är en modern reform. Som arbetslivet ser ut i dag vill många jobba med flera saker under sitt yrkesliv.

Mats Persson och resten av regeringen Kristersson satt inte vid makten när Riksdagen beslöt att säga ja till den gigantiska reformen för vidareutbildning som sjösattes sommaren 2022. Därför kan han sälla sig till skaran som hårt kritiserar omställningsstudiesstödet, eller som han och andra allt oftare kallar det: OSS.

– Vi ärvde den här reformen och den var inte fullt genomtänkt. Det är därför vi vidtar ett antal åtgärder för att skynda på handläggningstiderna, konstaterar han.

OSS innebär att vuxna kan byta karriär med hjälp av stöd från staten och trygghetsorganisationerna. Många får cirka 80 procent av lönen under studietiden.

Miljardreformen var en uppgörelse mellan arbetsmarknadens parter och staten. För de fackliga organisationerna innebar det att de fick gå med på en försämring av lagen om anställningsskydd, Las.

Men ännu har de inte fått tillbaka det de blev lovade. Åtskilliga medlemmar har försökt söka omställningsstudiestöd. Men CSN har inte klarat att hantera söktrycket och besked har väntat så länge att möjligheten att studera försvunnit. Fortfarande väntar 700 personer på besked på ansökan som gällde förra höstterminen. Av alla de 19 300 personer som hoppats på att börja plugga nu i höst väntar 17 000 på besked.

Under åren har CSN automatiserat handläggningen av ansökningarna, men flera lagändringar måste till. De nya reglerna ska gälla från och med årsskiftet.

– Handläggningstiderna kommer att bli ännu kortare. Vi ser redan i dag att CSN hanterar tusen ansökningar i veckan och det här kommer att kunna öka tempot ännu mer, säger Mats Persson och fortsätter:

– Antalet ansökningar man behandlar i veckan är nu fler än inflödet av nya.

I lagrådsremissen står det uttryckligen att oförmågan att betala ut pengar har lett till minskade utgifter för staten. Och att så var fallet 2023.

– Det bekräftar det jag sade om att det var en dåligt genomförd reform som hanterats mycket bristfälligt, säger Mats Persson.

CSN har redan tidigare flaggat för att det inte bara krävs regeländringar, utan att regeringen måste se till så att myndigheten kan anställa fler handläggare. CSN hoppas på 50 miljoner kronor i höstbudgeten. Men här vill Mats Persson inte ge något besked.

– CSN fick pengar i nuvarande budget och vi följer noga frågan om behov av nya pengar längre fram. Men jag utesluter inte att det finns behov av mer pengar och att man kan anställa fler längre fram.

Fakta.Så många har sökt stödet

Så här såg det ut den 12 augusti 2024:

● Under ansökansomgången som öppnade den 1 april 2024 har det hittills kommit in ca 22 600 ansökningar från 19 300 personer. Av dem har ca 2 300 personer fått besked, varav 700 har fått beviljat stöd. 17 000 har inte fått besked

● Under ansökansomgången som öppnade den 1 oktober 2023 kom det in ca 16 800 ansökningar från 15 000 personer. Av dem har ca 11 600 personer fått besked, varav 2 800 har fått beviljat stöd. 3 500 har inte fått besked

● Under ansöknings­omgången som öppnade 1 april 2023 kom det in ca 29 600 ansökningar från 24 300 personer. Av dem har ca 23 600 fått besked, varav 4 500 har fått beviljat stöd. 700 personer har inte fått besked.

Källa: CSN

Fakta.Omställningsstudiestödet

Det nya statliga omställningsstudiestödet administreras av CSN. Syftet är att stärka den studerandes framtida ställning på arbetsmarknaden.

För att få stöd ska man ha jobbat i snitt 16 timmar per vecka i 8 år, inom en ”ramtid” på 14 år men också 16 timmar i veckan under 12 av de senaste 24 månaderna.

Man kan få stöd för minst 1 vecka och som mest 44 veckors heltidsstudier, men det går också att studera på deltid. Framöver ska det gå att söka 22 veckor till efter 15 år.

Du kan få 80 procent av lönen, dock högst 4,5 inkomstbasbelopp, i bidrag. Det går också att få studielån. De tjänstemän och arbetare som omfattas av huvudavtalet kan få ytterligare stöd för att kompensera lönebortfallet.

Källa: DN

Share.
Exit mobile version