Sätt in militären.

Det vill delar av oppositionen att Labourregeringen ska göra i Birmingham, där två meter sopberg nu kantar gatorna på många håll och stora råttor festar på avskrädet.

Tusentals Birminghambor undrar desperat vad de ska göra av sina sopor.

– Varför ber regeringen inte armén att hjälpa lokala hjälporganisationer och andra som försöker röja upp? frågar parlamentsledamoten Ayoub Khan, själv från Birmingham.

Så långt har regeringen inte velat gå än.

Men frågan blir allt känsligare för Labourregeringen, som nu ökar pressen på renhållningsarbetarna. Polisen har tidigare haft order om att inte ingripa när fackliga medlemmar stoppar och på olika sätt fördröjer tillfälligt inhyrda renhållningsarbetare, som anklagas för att vara strejkbrytare.

Men sedan den 4 april har polisen rätt att gripa dem som gör det för störande av allmän ordning. Den sanitära situationen ska ha förbättrats något sedan dess – men åtgärden har förargat arbetarna ännu mer.

– Det ligger ett rejält förbättrat bud på bordet. Jag uppmanar fackförbundet Unite att acceptera det, sade vice premiärminister Angela Rayner i veckan.

Strejken började den 11 mars, då renhållningsarbetarna gjorde uppror mot besparingar som skulle sänka deras högst avlönade medlemmars löner. Sedan dess har bara volontärer och extrainkallad, icke-organiserad personal hämtat sopor.

Under helgen ska de lokala medlemmarna i Unite rösta om det senaste budet från arbetsgivarna. Ett besked om huruvida strejken fortsätter väntas på måndagskvällen.

– Den här konflikten handlar inte om girighet eller om höjda löner. Den handlar om arbetare som riskerar förlora 8 000 pund (100 000 kronor) i lön om året, vilket för en del motsvarar en fjärdedel av lönen, säger Unites ordförande Sharon Graham.

Enligt uppgifter i brittisk press innebär det nya budet att många av de högst avlönade renhållningsarbetarna får behålla sin nuvarande lön.

– Men det är ett fåtal. Andra, som sopbilsförarna, vet fortfarande inte hur stor deras lönesänkning blir. Det är de som sitter i förarsätet nu och bestämmer, säger Sharon Graham.

Enligt fackförbundet Unite tjänar de flesta sophämtare i Birmingham mellan 25 000 och 27 000 kronor i månaden. De anser att de bidragit tillräckligt i form av lönesänkningar, eftersom de redan fått sänkt ersättning för skiftarbete.

Läs mer:

Fortsatt sopstrejk i Birmingham: ”Råttor stora som katter”

Sopkaos i engelska Birmingham: ”Skräpet lever”

Share.
Exit mobile version