Det var på en presskonferens om budgetsatsningar inom migrationsområdet 2025 som Johan Forssell släppte nyheten att man går vidare med återvandringsbidraget, och höjer det kraftigt till 350 000 kronor per person.

Samtidigt ska kontrollfunktioner sättas in för att inte bidraget ska missbrukas.

Detta samtidigt som utredningen av bidraget visar att det finns risker med det beträffande integrationen, och att det bara var en person som använde sig av det förra året. I dag är bidraget 10 000 kronor per person, och en höjning till 350 000 kronor skulle bara leda till att 700 personer per år återvandrar, enligt utredningen. Den ekonomiska vinsten bedömdes också som liten.

Men genom den kraftiga höjningen av beloppet och informationskampanjer tror Johan Forssell att det ändå kan vara intressant för många.

– Vi har inte satt upp några mål för hur många personer. Utredaren trodde att det kunde röra sig om 1 300, vi har avsatt för mer än det för 2026 när det här ska träda i kraft, säger han.

Sammanlagt budgeterar man för 105 miljoner i förberedande kostnader 2025 för att få systemet på plats, och till informationskampanjer. För 2026 budgeterar man med 1,4 miljarder, vilket skulle innebära att man tar höjd för att 4 000 personer återvandrar. För 2027 lägger man undan 920 miljoner kronor, vilket motsvarar omkring 2 600 personer.

Angående riskerna för försämrad integration – som enligt utredaren handlade om att man pekar ut grupper som icke önskvärda i Sverige – svarade Forssell att det inte gått att visa att integrationen tagit skada i Danmark eller Tyskland som har ett sådant system.

– Visa mig gärna den politiska reform där det inte finns risker. Att inte göra något när vi har stora problem med integration och utanförskap är också en risk säger han.

Liberalernas representant Fredrik Malm menade att det skulle ses som ett stöd till den som frivilligt väljer att återvända till sitt hemland för att bygga upp ett nytt liv där.

Ökad återvandring har varit en av Sverigedemokraternas viktigaste målsättningar och finns med som en punkt i Tidöavtalet.

Share.
Exit mobile version