Den 15 maj i år fick den svenska regeringen och övriga medlemsländer ett brev från EU-kommissionen med en förfrågan om medicinsk evakuering från Gaza. Sverige har även fått en förfrågan om att ta emot Gazapatienter från EU:s civilskyddsmekanism Medevac.
Till skillnad från exempelvis Norge som kommer att ta emot 20 evakuerade patienter från Gaza har Sverige dock inte tackat ja EU-kommissionens förfrågan. Detta trots att vårdgivare erbjudit sig att ta emot skadade palestinier.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har i stället via EU:s civilskyddsmekanism levererat läkemedel och medicinsk utrustning, efter två förfrågningar av Egypten.
Karolinska universitetssjukhuset, som vårdat cirka hälften av de 185 ukrainska patienter som evakuerats till Sverige sedan den ryska invasionen inleddes, har kapacitet att även ta emot patienter från Gaza, uppger Caroline Hällsjö Sander, produktionsdirektör på sjukhuset.
Även vårdbolaget Aleris, som vårdat de ukrainska patienterna efter operation på Karolinska, meddelar att de har plats för Gazapatienter. I nuläget har de flera platser som skulle kunna nyttjas med kort varsel.
– Vi står redo, och det är inget som skulle ske på bekostnad av någon annan vård, säger Conny Mathiesen, affärsområdeschef och specialistsjuksköterska på Aleris rehabstation.
I slutet på maj skickade Aleris ett brev till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson med ett erbjudande om att vårda traumapatienter från Gaza. Svaret kom den 19 juli, då meddelade regeringen att Sverige följer inkommande förfrågningar och kontinuerligt utvärderar hur det svenska stödet bäst utformas, inkluderat möjligheten att ta emot medicinskt evakuerade patienter. Detta var dock något som skulle kräva ytterligare analys, enligt hälso- och sjukvårdsministern.
För DN betonar Acko Ankarberg Johansson att Sverige med 520 miljoner i extra humanitärt stöd till Gaza sedan 7 oktober 2023 är en av EU:s största bidragsgivare till området. Det handlar om pengar till både livsmedel och sjukvård, däribland livräddande mödravård och vård av för tidigt födda barn. Sverige har också bistått med efterfrågad medicinsk expertis.
Varför väljer ni att inte ta emot patienter när Aleris och Karolinska har kapacitet?
– Det är en stor kostnad för väldigt få patienter, vi använder våra pengar till insatser som når till väldigt många fler, säger Acko Ankarberg Johansson.
– Det är svårt med evakuering från Gaza och vi ger betydande sjukvårdsstöd i närområdet eftersom det är efterfrågat. Man kan fundera på om det bästa är att skicka ner expertis och sjukvårdsutrustning, vilket är ganska smidigt, eller om man ska göra en svår medicinsk evakuering av ett fåtal patienter.
Med tanke på läget i Gaza, kan inte Sverige också ta emot patienter, som med Ukraina?
– Behoven är gigantiska, såväl i Ukraina som i Gaza. Och det jag lärt mig från Ukraina är ju att våra pengar framför allt behövs på plats. Där finns patienterna. Det är samma metod som vi använder i Gaza. Merparten av de svenska pengarna går ju till stöd i Ukraina, inte till medicinsk evakuering.
Sjukvårdsministern säger samtidigt att det är välkommet att svenska vårdgivare vill ta emot patienter från Gaza och lyfter att insatserna för ukrainarna som kommit till landet har varit väldigt framgångsrika.
Regeringen följer löpande hur behovet i området ser ut och stödet kommer att fotsätta, försäkrar Ankarberg Johansson. Hon är nöjd med den fördelning av pengarna som hittills har gjorts. Det mest akuta nu är att få till en vapenvila, säger ministern.
– Vi måste få till en lösning där man slutar kriga och förstöra livet för civilbefolkningen. Eskaleringen som ständigt pågår måste stoppas.