I helgen tog regeringspartiet Georgiska drömmen hem egen majoritet i landets parlamentsval, ett resultat som ifrågasätts både av oppositionen och internationella valobservatörer. Ryssland, som ockuperar en femtedel av Georgiens territorium, misstänks ha haft ett finger med i spelet.

Nu pausar den svenska regeringen alla direkta myndighetssamarbeten med Georgien.

– Det handlar bland annat om samarbete mellan skattemyndigheterna som vi bedömer inte är lämpligt under rådande omständigheter, säger biståndsminister Benjamin Dousa.

Beslutet fattades innan det georgiska parlamentsvalet i lördags och Dousa säger att han ser med oro på utvecklingen i landet och pekar bland annat på ”den ryska lagen”, som klubbades igenom av regeringspartiet tidigare i år.

Lagen handlar om att medier och frivilligorganisationer som får mer än 20 procent av sina medel från utlandet tvingas att registrera sig som ”utländska agenter”. Gör de inte det kommer de att straffas med böter.

Dousa säger att regeringen kan komma att återuppta myndighetssamarbetet med Georgien om landet återigen skulle röra sig närmare EU, en utveckling som i nuläget ser osannolik ut då regeringspartiet, med miljardären Bidzina Ivanisjvili i spetsen, tagit ett ännu starkare grepp om makten och snarare väntas ta ytterligare steg mot Ryssland.

– Om det skulle visa sig att Georgien menar allvar med sin EU-ansökan, och att man värnar om sina relationer till EU står Sveriges dörr öppen.

Sveriges bistånd till Georgien uppgår till totalt 190 miljoner kronor om året. Under 2024 har 25 miljoner kronor omfördelats till landets civilsamhälle.

– Dessa pengar går framför allt till att stödja civilsamhället med ekonomiska resurser och juridisk kompetens för att det ska kunna fortsätta verka trots den restriktiva lagstiftning som införts.

Share.
Exit mobile version