– Det handlar om ett paradigmskifte.

Ansvarige ministern Andreas Carlson (KD) tar till kraftuttrycket om det beslut som regeringen fattade på torsdagen om att en utredare ska ”analysera nya sätt att genomföra statliga infrastrukturprojekt”.

Bakom finns en djup frustration inom politiken kring att få fram ny väg, men framför allt ny järnväg, tar alltför lång tid och ofta drar iväg i kostnad.

Som DN tidigare skrivit gav regeringen i mars Trafikverket, i direktivet till ny nationell plan om hur 1 171 miljarder ska användas de närmaste tolv åren, uppdraget att också föreslå projekt som skulle passa för att byggas med hjälp av privat kapital, så kallad OPS-lösning – minst sju och max 15 olika projekt.

Regeringen flaggade också för att utse en särskild utredare som, vid sidan om Trafikverket, gör en egen bedömning av vilka byggen som passar bäst och mer i detalj hur det ska organiseras.

Utredare blir Claes Norgren, i dag egen konsult och ordförande i Spelinspektionen och tidigare bland annat generaldirektör för Finansinspektionen och Konkurrensverket samt Riksrevisor.

Regeringen vill ha hans svar senast 15 december för att kunna arbetas in i det beslut om ny nationell plan som ska fattas till våren, och eftersom Trafikverkets eget förslag till regeringen ska lämnas 30 september blir det alltså kort om tid för Norgren, som enligt uppdraget också ska ”utvärdera de objekt som Trafikverket kommer att föreslå”.

I uppdraget ligger att både analysera vilka infrastrukturprojekt som lämpar sig för att planeras och byggas helt separat från Trafikverket, i bolagsform. Där är Öresundsbron, som byggdes och ägs av ett bolag som svenska och danska staten äger, ett exempel som ofta pekas på i debatten.

Men Claes Norgren ska alltså också bedöma projekt som bättre passar för OPS, alltså där Trafikverket är ansvarigt men där även privat kapital tas in för att snabbare komma igång.

Ansvarige infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson kallar alltså det nya upplägget för ”ett paradigmskifte”.

– Varje krona ska användas så effektivt som möjligt när det byggs ny infrastruktur. Det handlar både om mer pengar till infrastruktur, och mer infrastruktur för pengarna. Utredaren ska nu analysera och återkomma med förslag och konsekvensbeskrivning.

Ska projekten där privat kapital tas in betalas med pengarna som riksdagen redan beslutat om eller kan det bli ytterligare medel?

– Exakt hur organiseringen kan se ut för investeringsobjekt som projekteras och byggs av någon annan än Trafikverket är en av de frågor utredaren ska analysera.

Andreas Carlson pekar särskilt på att det ”bör genomföras” investeringar som både projekteras och byggs av annan aktör än Trafikverket.

Ni vill utmana Trafikverket. Behöver de få eld i baken?

– Det finns ett värde i att få jämförelseobjekt till Trafikverkets produktionsupplägg och driftsformer. En viktig förutsättning är att det kan leda till ett snabbare eller mer kostnadseffektivt genomförande.

Betyder det att en lösning som liknar den för Öresundsbron är intressant?

– Det är ett tidigare intressant exempel i bolagsform, nu väntar vi på utredarens förslag.

Östlig förbindelse i Stockholm och Malmbanan i Norrbotten har redan lyfts av regeringen för OPS. Svenskt Näringsliv har även pekat på Stockholm-Oslo och E4-tunnel förbi Örnsköldsvik.

Finns det något objekt som du behöver mer akut än något annat?

– Vilka projekt som eventuellt kan bli aktuella är ännu inte beslutat, utan där kommer regeringen att återkomma.

Share.
Exit mobile version