Regeringen vill ha en ny lag om att myndigheter och skolor ska vara tvungna att på eget initiativ, även när de inte ombetts göra det, lämna uppgifter om till exempel elever till brottsbekämpande myndigheter.

Det är nödvändigt i kampen mot brott, menade justitieminister Gunnar Strömmer (M) när han presenterade förslaget.

Men den nya lagen, som föreslås träda i kraft redan den 1 januari 2025, sågas av Lagrådet.

Vissa delar av den blir ”rentav omöjlig att tillämpa”, skrev Lagrådet i sitt remissyttrande som lämnades till regeringen i måndags.

”Vilka uppgifter som den brottsbekämpande myndigheten faktiskt behöver kan ju normalt enbart den brottsbekämpande myndigheten själv avgöra”, skrev Lagrådet.

I sak har dock inte Lagrådet något emot att myndigheter och skolledare lämnar ut uppgifter som polisen inte bett om. Men de menar att en rektor eller en kommunanställd inte rimligen själv kan bedöma vilka uppgifter polisen är intresserade av.

Flera remissinstanser, till exempel Sveriges skolledare och Sveriges lärare, har framfört kritik mot förslaget att till exempel rektorer skulle vara skyldiga att lämna uppgifter till polisen utan att en begäran kommit in.

På onsdagen skickade Sveriges skolledare en skrivelse till Gunnar Strömmer med kritik och förslag om hur regeringen bör gå vidare efter Lagrådets invändningar.

”En skyldighet att lämna uppgifter till brottsbekämpningen ligger inte inom skolans uppdrag som det är formulerat i dag och den tid uppgiften riskerar att behöva ta i anspråk, kommer med nödvändighet att behöva tas från aktiviteter som syftar till elevers lärande och utveckling”, skriver skolledarna.

Om lagen blir verklighet kommer det leda till att barn och unga håller sig borta från skolan, ”kanske särskilt de som skulle behöva skolans positiva, framtidsinriktade miljö bäst”, menar skolledarna.

En färsk rapport från Arbetsmiljöverket visar att antalet anmälningen av hot och våld i skolan ökat med 150 procent de senaste tio åren. Två av fem rektorer utsätts för hot, våld eller trakasserier från elever, enligt skolledarna.

Fakta.Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen

● För att trycka tillbaka brottsligheten vill regeringen att myndigheter och andra aktörer ska kunna lämna uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna på ett ändamålsenligt sätt.

● Regeringen menar att dagens sekretessreglering är utformad på ett sätt som hindrar ett sådant uppgiftslämnande.

● Därför vill regeringen att det ska införas en ny lag som ger ett antal statliga myndigheter samt kommuner, regioner och skolor en skyldighet att både på begäran och på eget initiativ lämna uppgifter till Polismyndigheten och övriga brottsbekämpande myndigheter.

● Regeringen föreslår också ändringar i offentlighets- och sekretesslagen som innebär en utökad möjlighet för socialtjänsten och hälso- och sjukvården att trots sekretess lämna uppgifter som behövs i brottsbekämpningen.

● Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Källa: Regeringen

Om rektorer även ska ta ansvar för brottsbekämpning kommer deras arbetsmiljö att försämras ytterligare, menar förbundet.

Gunnar Strömmer svarar i ett mejl till DN att han kommer gå vidare med en lagändring:

”Det finns en stor efterfrågan på effektivare och tydligare möjligheter att dela information mellan olika aktörer”, skriver Gunnar Strömmer till DN.

”Vi ska nu analysera detta noggrant och se vilka justeringar som kan bli aktuella, för att sedan komma vidare med lagförslagen.”

Regeringen har också en pågående utredning om att anställda i regioner, kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att undersöka personers lagliga rätt att vistas i landet och ange papperslösa till Polisen och Migrationsverket.

Den utredningen ska presenteras den 29 november.

Share.
Exit mobile version