Civilplikten, som avvecklades helt 2008, ersatte det som kallades vapenfri tjänst fram till 1995. Den återinfördes i slutet av januari förra året, med hänvisning till lärdomar från kriget i Ukraina.

– Skyddet av civilbefolkningen och en fungerande personalförsörjning vid höjd beredskap, och ytterst krig, är centralt för civilförsvaret och kan vara avgörande för civilbefolkningens överlevnad, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, vid en pressträff i Sälen på måndagseftermiddagen.

Han förtydligar att den utökade civilplikten kan delas upp i två delar, varav en är längre inom räddningstjänsten, och att de utvalda hämtas från mönstringsunderlaget. Motiveringen är att man konstaterat att just räddningstjänsten utsätts för stora påfrestningar under krig.

– Bemanningen kan delvis lösas med det snabbspår vi redan har satt igång, det med en påbyggnadsutbildning för personer som redan har räddningstjänstkompetens. Den gruppen är dock inte tillräckligt stor och därför måste vi också ha den här längre grundutbildningen, säger Carl-Oskar Bohlin.

Den andra delen handlar om hur landets stora befolkningsskyddsutrymmen ska bemannas, något som det i dag saknas system för. En lösning på det skulle alltså vara att utbilda sådan personal inom ramen för civilplikten.

– Det kan vara allt från att hålla ordning till att hantera ventilationssystem, driftspersonal helt enkelt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nu i uppdrag att möjliggöra genomförandet. För detta ska man bland annat identifiera olika nödvändiga befattningar, föreslå bemanningsansvariga, utforma innehållet i grund- och repetitionsutbildningar samt beräkna kostnaderna senast den 10 december då uppdraget ska redovisas.

Tidigare på måndagen hade försvarsminister Pål Jonson, Försvarsmakten och Saab pressträff om en ny generation drönare som man utvecklat under det gångna året. Det handlar om hundra farkoster som enkelt kan styras som en svärm av en enda person och som har uppdaterbar mjukvara delvis baserad på AI.

Share.
Exit mobile version