Efter en avstickare till USA och studier i internationell politik har Gustaf Reinfeldt bestämt sig. Han ska tillbaka till politiken. Sist satt han i kommunfullmäktige i Solna. Nu öppnades möjligheten när platsen som oppositionsråd i Sundbyberg blev ledig.
Efter valet 2022 stod det klart för Moderaterna att man tappat i gruppen kvinnliga storstadsväljare, en trend som upprepades även i EU-valet tidigare i år. I interna dokument benämns problemet som den ”urbana huvudvärken”.
Gustaf Reinfeldt är nu fast besluten att locka tillbaka den väljargrupp som han och andra partikollegor kallar för ”Magdamoderater” – väljare som gått från Moderaterna till Socialdemokraterna.
– Det är väljare som håller med oss och som röstat på oss tidigare men som av olika skäl inte gör det längre. De kommer inte att vara lätta att vinna tillbaka, säger han.
Han tror att partiet fokuserat för mycket på trygghetsfrågorna och varit för dåliga på att signalera hopp och framtidstro.
– Sen är det väldigt tydligt att väljarna i storstäderna inte gillar samarbetet med Sverigedemokraterna. Jag tror att det är en kombination av detta som gör att vi förlorat Stockholms- och storstadsväljarna till Socialdemokraterna och Magdalena Andersson, som hittat ett sätt att prata till de här väljarna.
Han berättar att han och hans kollegor lokalt jobbar med att ta fram ny politik på framför allt tre områden.
– Vi i Stockholm, på kommunal och regional nivå, kan inte möta väljarna utan bra svar på vad vi vill göra med skolor, sjukvård och klimat.
Dessutom vill han sänka skatten i kommunen och arbeta mot segregationen. Gustaf Reinfeldt nämner Rissne och Hallonbergen som finns på polisens lista över områden som löper risk att klassas som utsatta.
– Jag tror att man misslyckats med en integrationspolitik som hjälper människor att komma in i samhället. Det gäller inte bara de som kommit till Sverige utan också människor som haft svårt att finna sin roll i en omställning som sker på makronivå. Vi är i ett enormt ekonomiskt och teknikskifte, en fjärde industriell revolution där många upplever osäkerhet på arbetsmarknaden.
Med sig till Sundbyberg har han en egen äntringsstyrka med bland andra Muf-toppen Douglas Thor, som gjort sig känd för sin kritik mot regeringens SD-samarbete. Men Gustaf Reinfeldt vill inte recensera Tidösamarbetet.
– Det är den lösningen för det parlamentariska läget som vi fick nu. Men med det sagt så är det inte så vi vill styra här i Sundbyberg eller i Stockholmsområdet. Det vill jag göra skillnad på.
Det är ett nödvändigt ont?
– Ja, det tror jag. Och jag hoppas att väljarna förstår att det har varit ett nödvändigt ont.
Står du bakom Tidöavtalets innehåll?
– Jag har faktiskt inte läst Tidöavtalet. Jag var inte i Sverige när det skrevs eller förhandlades. Det kanske låter konstigt för en som ska ta sig an en politisk roll, men jag hade fram till för några veckor sedan inte tänkt att jag skulle in i politiken igen, säger han och tillägger att han tycker att det övergripande innehållet i avtalet svarar på de samhällsproblem som finns.
Politiken har Gustaf Reinfeldt i blodet. Pappa är tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och mamma är Filippa Reinfeldt, bland annat tidigare sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.
Är namnet Reinfeldt en tillgång eller belastning nu när du ska tillbaka i politiken?
– Det är både och. Jag vet med mig att det finns många förutfattade meningar om vem jag är baserat på det, både positivt och negativt. Min ambition är att folk ska bilda sig en egen uppfattning när de möter mig.
Fakta.Gustaf Reinfeldt.
Ålder: 31 år.
Bor: I Täby men ska flytta till Sundbyberg.
Bakgrund: Forskningsassistent på Ratio, studerat internationell politik på Columbia university i USA, samt statsvetenskap, historia och filosofi vid Uppsala och Lunds universitet. Kommunpolitiker i Solna och pr-konsult.
Läs mer: M-tapp i Stockholm: ”SD:s radioaktivitet spiller över på oss”