DN har tidigare avslöjat att Markbygden Ett kommit fram till en lösning som fastställdes i en rekonstruktionsplan av Umeå tingsrätt på måndagen. Detta efter att parterna förhandlat om en lösning kring det olönsamma elhandelsavtalet som vindkraftsbolaget hade med den norska industrikoncernen Hydro.

Domstolen har av sekretesskäl inte kunnat lämna ut några handlingar om vad uppgörelsen består i. Men Hans Andersson vid Svenska rekonstruktör- och konkursförvaltarkollegiet har tidigare uppgett för DN att allt tyder på att en lösning ligger på bordet med tanke på uppgifterna som fram till dess framkommit i ärendet.

Nu bekräftar Hydro att man fått igenom kraven på ersättning för stora volymer el som inte levererats och att detta samtidigt innebär en uppsägning av avtalet mellan bolagen.

I ett mejl till DN uppger Hydros informationschef Anders Vindegg att lösningen innebär en kompensation på uppemot 248 miljoner euro, motsvarande mer än 2,8 miljarder svenska kronor.

”Ersättningen till Hydro är villkorad av en framtida försäljning av parken”, skriver Anders Vindegg.

Den slutgiltiga ersättningen bygger enligt honom på försäljningspriset av parken och en överenskommen mekanism för värdefördelning mellan borgenärerna.

”Hydro kommer fortsätta att arbeta konstruktivt med företaget för att förbättra verksamheten och en framtida försäljning av parken”, skriver han i mejlet till DN.

Markbygden Ett ägs till största delen av kinesiska CGN, som även äger andra vindkraftsbolag i Sverige. Just det här bolaget har 179 vindkraftsverk och ligger i en av Europas största vindkraftsparker utanför Piteå.

Som DN tidigare berättat har bolaget dragits med stora ekonomiska problem i flera år efter att ha förbundit sig att leverera en viss mängd el under lång tid till norska Hydro. Eftersom bolaget inte kunnat leverera den utlovade mängden har de tvingats köpa dyr ersättningsel på marknaden, vilket slagit hårt mot lönsamheten.

Enligt lagen har parterna ett år på sig att lyckas med rekonstruktionen och därmed undvika konkurs. Bara några veckor innan årsgränsen fastställdes alltså rekonstruktionsplanen av tingsrätten.

Enligt Hydro finns det vissa krav som måste vara uppfyllda mellan parterna innan avtalet träder i kraft, vilket sannolikt sker inom några veckor. Vilka krav det handlar om specificeras däremot inte närmare.

Fakta.Rekonstruktion

Företagsrekonstruktion kan vara ett alternativ för bolag som har ekonomiska problem, men ändå kan överleva på sikt.

Efter att bolaget ansökt, och tingsrätten beslutat, om företagsrekonstruktion får företaget under en begränsad tid möjlighet att ombilda och återuppbygga sin verksamhet.

En rekonstruktör, som utses av tingsrätten, undersöker bland annat om bolagets verksamhet kan fortsätta och på vilket sätt det kan ske.

Share.
Exit mobile version