E-handeln i Sverige har haft flera svåra år, men 2024 nådde omsättningen 315 miljarder kronor – en uppgång med en procent från föregående år. Det visar en rapport från betalleverantörsbolaget Nets. Under året har e-handeln med resor och vissa tjänster minskat, medan handeln med varor ökat kraftigt. Nets beräknar att cirka 800 000 konsumenter har e-handlat per månad under 2024.

– Det är en explosion som pågår. Vi ser det i våra egna data men också i fraktstatistiken – handeln har verkligen flyttat utomlands. Miljardbelopp lämnar svenska företag och hamnar i stället hos aktörer utomlands, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets.

Han pekar särskilt på den kinesiska postsubventioneringen som gör det möjligt att skicka varor till Sverige till en bråkdel av kostnaden för ett svenskt företag.

– Kina räknas fortfarande som utvecklingsland i vissa postunioner, vilket innebär lägre fraktkostnader. Dessutom får plattformar som Temu statsstöd på hemmaplan, säger Patrik Müller.

Fakta.E-handelsindikator mars 2025

Omsättning mars: 13,3 miljarder kronor (+11 procent mot mars 2024).

Konsumentandel: 71 procent (upp från 69 %).

Genomsnittligt köpbelopp: 2 249 kronor per konsument.

Omsättning Q1 2025: 33,9 miljarder kronor (–3 procent mot Q1 2024).

Största ökningar: Apoteksvaror, kläder, byggvaror.

Källa: Svensk Handel

Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel är inte mot fri konkurrens eller utländska aktörer, men menar att konkurrensen är snedvriden.

– Just nu ser vi ett växande hål i lagstiftningen där stora plattformar inte tar ansvar för vad de säljer. Det är konsumenten som blir importör och därmed bär hela ansvaret för produktsäkerhet, säger han.

Svensk Handels e-handelsindikator visar att e-handeln från utlandet ökat med 50 procent sedan 2020.

– Utlandsaffärerna säljer barnkläder och leksaker med förbjudna ämnen, laddare som överhettas och mataccessoarer där ingen kan svara på vilka tester som gjorts, säger Per Ljungberg.

Men bilden av utlandshandeln är inte helt svartvit. E-handelsexperten Bengt Wessborg från e-handelsbyrån Ghostar menar att Kinajättar som Shein och Temu svartmålas.

– Det finns absolut farliga produkter. Men det rör sig sannolikt om en mycket liten andel av det totala utbudet, säger Bengt Wessborg.

Fakta.Temu och Shein

● Temu är en digital marknadsplats som startades 2022 och ägs av det kinesiska bolaget PDD Holdings.

● Temus app är bland de mest nedladdade i shoppingkategorin i många länder, inklusive Sverige.

● Snabbmodejätten Shein grundades 2008 i Kina och har numera sin bas i Singapore. Bolaget siktar mot en börsnotering i London i början av nästa år.

● Shein säljer billiga kläder och har återkommande fått kritik för bristande hållbarhetsarbete, dåliga arbetsförhållanden och giftiga ämnen i produkterna som sålts.

● Båda företagen gynnas av att kunder inom EU inte behöver betala tull på varor som kostar mindre än 150 euro, drygt 1 700 kronor.

Källa: DN

Han anser också att konsumenterna har ett eget ansvar.

– Om man köper något som tydligt bryter mot lagen, till exempel elcyklar som går 60 kilometer i timmen utan registrering, då vet man nog vad man gör. Det är inte bara plattformarnas fel – folk vet ofta exakt vad de klickar hem.

Samtidigt lyfter han möjligheten att kinesiska aktörer är villiga att förbättra sig.

– De här bolagen har växtvärk. Jag tror att de försöker rätta till problemen – om viljan finns går det att få till bättre spårbarhet och ansvarstagande, säger Bengt Wessborg.

Patrik Müller är dock tveksam till att det räcker.

– Vi måste se en förändring på systemnivå. Det krävs att EU lagstiftar om att även plattformsföretag ska hållas ansvariga. Annars fortsätter miljarderna att rinna ut ur landet – ofta utan att någon kan hållas till svars.

Det som framkommer i konsumentundersökningar från Nets och Svensk Handel är också en mer obekväm sanning: konsumenternas dubbelmoral.

– Vi frågar konsumenter om hållbarhet är viktigt, och sex av tio svarar ja. Men sedan handlar man varor för några tior som skeppas från andra sidan jorden. Det går inte ihop, säger Patrik Müller.

Fakta.Myndighetskritik mot Temu

I ett brev till Temu radar EU-kommissionen och CPC-nätverket, som Konsumentverket är en del av, upp följande brister:

● Falska rabatterbjudanden. Ger intrycket av att produkten säljs med rabatt när det inte stämmer.

● Påtryckningar. Pressar konsumenter att fatta överilade köpbeslut med falska påståenden att produkten är på väg att ta slut.

● Påtvingade spel. Tvingar konsumenter att spela på ett ”lyckohjul” där viktig information om villkoren för spelet göms.

● Utebliven eller vilseledande information. Ger otillräcklig eller felaktig information om den lagstadgade ångerrätten. Det framgår inte heller att en order måste uppgå till ett visst belopp för att köpet ska kunna slutföras.

● Falska konsumentrecensioner. Ger otillräcklig information om på vilket sätt Temu säkerställer att recensioner lämnas av personer som faktiskt har använt produkten.

● Dold kontaktinformation. Försvårar för konsumenter att lämna klagomål eller ställa frågor.

Källa: Konsumentverket

Läs mer:

Jobb till midnatt och minimal ersättning – sanningen bakom billiga Shein-kläder

Experten om förslaget att förbjuda Temu och Shein: ”Ytterst tveksamt”

Carl Johan von Seth: Temu och Shein har fem vapen i det globala paketkriget

Share.
Exit mobile version