Varje år brukar Folkhälsomyndigheten, som för statistik över antalet fall av den anmälningspliktiga sjukdomen TBE, notera mellan 50 och 60 anmälningar om smittade under det första halvåret. I juni i fjol var motsvarande siffra 51.

I år sticker däremot antalet smittade ut. Fram till den 8 juni hade 83 fall registrerats över hela landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det är mycket, säger epidemiologen Marika Hjertqvist till Aftonbladet.

Enligt Hjertqvist är det svårt att säga vad den ökade siffran beror på, när det är många olika bakomliggande faktorer som kan ha spelat in. Det kan röra sig om vädret, när fästingar trivs bättre i fuktiga miljöer.

– Om det är för torrt så kryper fästingarna ner i marken och söker skydd, annars torkar de ut. Om det regnar kanske det heller inte finns så mycket människor ute och då utsätter man sig inte för så mycket fästingar, sade Marika Hjertqvist till DN i fjol.

Fakta.TBE

TBE är ett fästingburet virus som kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. De som drabbas kan få hög feber, svår huvudvärk och i vissa fall kramper och förlamningar.

Majoriteten tillfrisknar helt men ungefär en tredjedel av de som insjuknat kan få långvariga besvär med bland annat trötthet och minnesproblem.

Källa: 1177

Att vädret även har blivit varmare i och med klimatförändringarna tros även vara en anledning till att TBE-fallen i Sverige har ökat stadigt i decennier – trots att allt fler vaccinerar sig mot sjukdomen. Det gör att den så kallade vegetationsperioden blir längre, alltså den tiden på året som växter växer, vilket ger fästingarna mer tid att vara aktiva och reproducera sig, enligt Hjertqvist.

Varmare väder leder även till att fästingarna under de senaste åren har spridit sig allt längre norrut geografiskt, vilket har bidragit till att fler smittas.

Fortfarande förekommer dock flest fall i mellersta och södra Sverige, som i västra Götaland, Värmland och Uppsala. Där har antalet smittade varit runt det dubbla jämfört med det normala i år.

I Västra Götaland har 23 personer smittats fram till och med juni.

Fakta.Fästingbett

● De flesta fästingbett är ofarliga. Men det är klokt att ta bort fästingen så fort som möjligt. Då minskar risken att eventuella smittämnen hinner spridas till kroppen.

● TBE-virus förs över snabbt via fästingens saliv, medan borreliabakterier, som finns i fästingens mag- och tarmkanal, kan dröja upp till ett dygn.

● Ta bort fästingen med exempelvis en pincett, genom att ta tag nära huden och dra varsamt rakt ut.

● Håll koll på bitstället efteråt. Om du får en rodnad inom några veckor med en diameter på åtminstone 5 cm, eller symtom som feber, huvudvärk eller känner dig sjuk på annat sätt bör du uppsöka läkare.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177

Share.
Exit mobile version