Meteoriten S2 upptäcktes redan 2014 och därefter har forskare undersökt platsen Eastern Barberton Greenbelt i nuvarande Sydafrika, där man har funnit rester av nedslaget.

När S2 slog ned var jorden en vattenvärld med ett fåtal kontinenter som stack upp ur havet och enkla livsformer som bestod av encelliga mikroorganismer.

Meteoriten var hela 40–60 kilometer bred och orsakade en 500 kilometer bred krater. Sten pulvriserades och bildade ett moln som cirklade runt jorden. Himlen förmörkades av partiklar och livsformer som var beroende av fotosyntesen slogs ut. Samtidigt ökade lufttemperaturen till uppemot hundra grader.

– Föreställ dig ett regnmoln, men i stället för att vattendroppar faller ner, är det som droppar av smält sten som regnar från himlen, säger professor Nadja Drabon vid Harvarduniversitetet som är huvudförfattare till en studie i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Nedslaget orsakade även en gigantisk tsunami som svepte runt jorden och rev upp havsbottnen. Haven kokade och stora mängder vatten förångades.

Meteoriten banade väg för nytt liv när näringsämnen som fosfor och järn revs upp och närde enkla organismer.

– Livet var inte bara motståndskraftigt, utan studsade faktiskt tillbaka väldigt snabbt och trivdes. Det är som när man borstar tänderna på morgonen. Det dödar 99,9 procent av bakterierna, men på kvällen är de alla tillbaka, eller hur? säger Nadja Drabon.

Läs mer: Johan Nilsson: Kraschande asteroider kan få livet att blomstra

Share.
Exit mobile version