En ny rapport från EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus visar att medeltemperaturen i mars över Europas landyta låg på 6,0 grader – hela 2,4 grader över snittet för mars under perioden 1991 till 2020.
Särskilt östra Europa och sydvästra Ryssland upplevde ovanligt höga temperaturer, medan Iberiska halvön var kallare än i jämförelse med referensperioden.
Även globalt var månaden extrem. Med en genomsnittstemperatur på 14,06 grader var det den näst varmaste mars som hittills registrerats, och 1,6 grader varmare än den förindustriella nivån. Det är den 20:e månaden av de senaste 21 där temperaturen globalt legat mer än 1,5 grader över förindustriell nivå.
– Att mars var så varm globalt är inte konstigt eftersom halten av växthusgaser i atmosfären fortsätter öka, samtidigt som havsytetemperaturerna är fortsatt höga i stora områden. Därför är det inte förvånande att vi ser många varma månader, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.
– Utvecklingen går mot att det gradvis blir varmare på grund av människans utsläpp i atmosfären. Det är ett allvarligt problem eftersom följderna av klimatförändringen blir värre ju varmare det blir, både för naturen och för oss människor, säger han.
I Arktis nådde havsisen sin lägsta marsutbredning sedan satellitmätningarna började 1979. Isen täckte sex procent mindre yta än normalt, vilket gör detta till fjärde månaden i rad med rekordlåg isutbredning för säsongen. Samtidigt uppmättes den lägsta maximala isutbredningen någonsin för ett helt vinterhalvår.
I Antarktis var isutbredningen också betydligt under det normala – hela 24 procent lägre än genomsnittet för mars. Det är den fjärde lägsta nivån som registrerats för månaden.
Mars bjöd också på kraftiga väderkontraster inom Europa. I söder, särskilt på den Iberiska halvön, föll ovanligt mycket regn och flera områden drabbades av översvämningar. Samtidigt var det torrt i bland annat Storbritannien, Irland och ett område genom centrala Europa ner mot Grekland och Turkiet.
– Stora variationer i temperatur eller nederbörd mellan olika områden och under enskilda månader är vanliga och beror mycket på det aktuella vädret. Men det är viktigt att komma ihåg att alla väderhändelser sker i en värld som redan är påverkad av global uppvärmning, och därför ändras till sin natur till exempel genom att kontrasterna mellan torra och blöta förhållanden förstärks, säger Erik Kjellström.
I Sverige präglades årets marsmånad av ett väder som i stort sett var mycket milt, vilket resulterade i att månaden som helhet blev den tredje varmaste mars som har observerats i landet, enligt SMHI.
Månaden var blåsigare än normalt i stora delar av landet, särskilt i mellersta Norrland. Snödjupen var på de flesta platser i landet under det normala för årstiden.
Enligt Erik Kjellström är det bara en tidsfråga innan klimatförändringarna leder till nya värmerekord.
– Klimatförändringen är kraftig och vi fortsätter att släppa ut mycket växthusgaser. Det betyder att det här året och den här marsmånaden i framtiden kommer att betraktas som relativt svala i jämförelse med vad som är normalt då, om några decennier.
Läs artiklar om klimatet på dn.se/klimatet