Försvarshögskolan utbildar militärer och civila inom försvar, krishantering och säkerhet.

I de luftiga lokalerna på Östermalm blandas uniformerade lärare i marinblått med studenter och civila lärare. Säkerhetsläget gör att fler officerare måste utbildas och anslagen till skolan har ökat.

Men det finns ett utbrett missnöje inom högskolan.

Endast 54 procent av de cirka 450 anställda har förtroende för ledningen, visar den senaste medarbetarundersökningen som kom i slutet av 2023. Mätningen görs vartannat år och 2021 var förtroendet 58 procent.

Flera anställda säger till DN att de tycker att ledningens vision att skolan ska bli världsledande är ”pinsam” och ”världsfrånvänd”.

Skolan har visserligen anor från 1818 men fick inte full behörighet att utbilda och examinera på alla nivåer inom det akademiska systemet förrän 2018.

– Det är bra att ha en inriktning, men den behöver vara mer konkret för att fungera, säger Niklas Wikström, som är fackklubbsordförande för Saco på FHS.

Fakta.Det visade medarbetarundersökningen

Undersökningen gjordes hösten 2023 och besvarades av 79 procent av de anställda. 75 procent har förtroende för sin närmaste chef men bara 54 procent har förtroende för ledningen.

Ledningen har efter medarbetarundersökningen beslutat att rikta in sig på att skapa arbetsro och jobba mer för att försöka behålla sin personal och locka till sig nya kompetenser.

Det dystra resultatet gjorde att ledningen anlitade en konsult för att arbeta vidare med svaren från medarbetarundersökningen. Konsultens uppdrag var att intervjua ett 50-tal anställda, främst chefer.

En av de sista frågorna i intervjuerna var om man ville att nuvarande rektor skulle få ett förnyat mandat.

– Det gavs intryck av att vi skulle kunna tala fritt om våra erfarenheter inklusive rektors tillkortakommanden, säger en av dem som intervjuades.

Vad de anställda inte visste var att konsulten parallellt hade uppdrag som rektorns chefscoach.

Rektorn på Försvarshögskolan sedan 2019 heter Robert Egnell.

Han är professor i ämnet ledarskap och ledning och har gjort en snabb akademisk karriär. Trots sin expertis har han valt att anlita en extern konsult som chefscoach.

– Det är ett ansträngande och ganska ensamt uppdrag att vara myndighetschef. Det är väldigt bra att ha ett bollplank utanför organisationen, säger han.

Fakturor visar att konsulten fått ersättning av Försvarshögskolan för både rapporten om medarbetarundersökningen och uppdraget som chefsstöd till rektorn.

Varför anlitades din chefscoach för att göra en rapport om personalens dåliga förtroende för ledningen?

– Främsta anledningen till att han anlitades var att han hade stor erfarenhet av att jobba med högskolesektorn och att han dessutom genom coachningsarbetet var insatt i Försvarshögskolans verksamhet, säger Robert Egnell.

Varför var ni inte transparenta med hans dubbla uppdrag för Försvarshögskolan?

– Det var tydligt för alla.

Men i introduktionsmejlet från rektorn till de som skulle intervjuas framgår det inte. Inte heller har de som DN pratat med uppfattat det så.

– Jag skulle ha varit tydligare i min kommunikation, säger Robert Egnell efter att ha kollat igenom mejlet.

Flera av dem som intervjuades reagerade på konsultens frågor. Bland annat ställdes frågan om de hade förtroende för rektorn.

– Jag hade ingen aning om att han var rektorns chefscoach, säger en professor som blev intervjuad av konsulten.

En annan professor reagerar på formuleringar i konsultens rapport:

”I nuläget behövs en rektor som är stark extern i många sammanhang, här ska Robert Egnell släppas fri att kunna ägna sig åt detta på heltid. I något som är en enorm styrka hos honom”, står det i rapporten.

– Det finns en ton och ett anslag som känns väldigt subjektivt. Jag tycker det är jättekonstigt att rektorn tillsätter en utredning för att utreda sig själv, säger professorn.

Konsulten fick drygt en kvarts miljon kronor för rapporten. Styrelsen har sedan rapporten gjordes föreslagit för regeringen att förlänga rektorns förordnande när det går ut nästa år.

Var det lämpligt att du lät din chefscoach göra rapporten?

– Utredaren hade rätt kompetens för jobbet och rätt perspektiv, men det gav inte särskilt mycket. Rapporten hade inte det djup som vi efterfrågade utan den bekräftade det medarbetarunderökningen visade, säger Robert Egnell.

Var det pengar i sjön?

– Vi fick inte ut något konkret av den.

Niklas Wikström på fackklubben hade inte heller kännedom om de dubbla rollerna.

– Det är klart att det framstår som märkligt. Det låter inte bra, säger han.

Konsulten är samma person som varit chefscoach åt Martin Norsell, generaldirektör på Universitetskanslersämbetet, som DN tidigare rapporterat om.

Norsell tog in konsulten för att göra en ”oberoende utredning”, och rundade lagen om offentlig upphandling. Han spred även medarbetares mejl till konsulten med kommentarer som ”suck” och ”ibland undrar man”.

Utbildningsminister Johan Pehrson (L) såg allvarligt på uppgifterna och kallade upp Norsell till departementet efter DN:s granskning.

Martin Norsell har en bakgrund på Försvarshögskolan och Robert Egnell uppger att konsulten kom med goda rekommendationer. Efter att ha fakturerat cirka 100 000 kronor för chefsstöd är samarbetet nu avslutat.

Kommer du skaffa en ny chefscoach?

– Jag är tveksam, kanske om jag träffar en lämplig person som jag skulle vilja jobba med, säger Robert Egnell.

Fakta.Försvarshögskolan

Runt 2 000 studenter går på skolan som finns i Stockholm och Karlstad.

Skolan utbildar och forskar inom sex ämnen: folkrätt, försvarssystem, krigsvetenskap, ledarskap och ledning, militärhistoria och statsvetenskap.

Försvarshögskolan lyder sedan 2008 under utbildningsdepartementet.

Share.
Exit mobile version