Debatten om dricks tycks aldrig svalna – och kanske skruvades den upp ytterligare några grader när de förvalda procentknapparna introducerades för några år sedan.

I insändaren ”Ge inte någon dricks till personalen på krogen” (DN 21/4) kritiseras både drickskulturen och de allt vanligare procentknapparna. Enligt skribenten borde ett enkelt tack vara tillräckligt:

”Man ska inte behöva känna att man måste betala extra utöver notan för god service och god mat, när en nota kan gå på hundratals eller tusentals kronor.”

Sedan de USA-inspirerade kortterminalerna med dricksknappar infördes har dricksen ökat. Kassacentralen talar om en fördubbling – och på Nybroe Smörrebröd i Östermalms saluhall handlar det om en ökning på 8 procent, enligt restaurangchef Vincent Vintilescu.

– Det är helt upp till konsumenten, men att erbjuda olika procentnivåer är ett sätt att skapa valmöjligheter. Att vissa väljer högre bara för att de inte vill välja lägre är en säljteknik som finns i många branscher, säger han.

Han förklarar att restaurangerna själva bestämmer sina strukturer för dricks, men på Nybroe Smörrebröd delas den mellan all personal som varit i tjänst under passet, inklusive servis, kökspersonal, barpersonal och diskare.

– Dricks ska ju representera den nivån av bemötande du får av personalen. Det handlar om att man betalar för säljmomentet. Har personen sålt tillräckligt bra, då är det det du betalar för, säger han.

Några kvarter bort från Nybroe Smörrebröd ligger restaurangen Konstnärsbaren, KB, dit procentknappar aldrig varit välkomna – något som restaurangchefen Malin Lantz hoppas ska förbli så.

– Än så länge går det att välja bort den funktionen på maskinerna och då gör vi det. Det är för att vi tycker att det är schysstare. Det är mer stil att inte ha dem. Så resonerar vi, säger hon.

– Vi har också många äldre gäster, och jag kan själv känna att det är svårt att veta hur man ska använda apparaten. Därför känns det bra att inte ha dem, fortsätter hon.

Beslutet för KB togs på koncernnivå: när de nya betalsystemen lanserades valde Stockholms Restauranger och Wärdshus AB att avstå – ett ställningstagande som omfattar samtliga restauranger i gruppen.

– Vi har valt att behålla de gamla terminalerna, dels för att vi inte vill att gästerna ska känna sig påtvingade att lämna dricks, dels för att leverantören alltid vill skriva nya 36-månadersavtal när vi byter terminaler, vilket också gör det till en kostnadsfråga för oss, säger Stefan Söderman, vd för koncernen.

Malin Lantz menar att det är ett beslut som gästerna har lagt märke till.

– Man märker att de uppskattar det. De säger att det är trevligt. Det är kanske inte något som sägs varje dag men det händer faktiskt, säger hon.

Vincent Vintilescu har inte fått någon reaktion från gästerna gällande procentknapparna, men från att döma av en handfull människor i trakten som DN talar med verkar de inte ha några problem med systemet – och 10 procent tycks vara den gyllene medelvägen.

Robin Rösehag, 40 år.

Dricksar du?

– Ja, det gör jag. Jag kan inte med att låta bli, om det inte är så att servicen är på ett sätt som gör att jag vill markera att det här gillar jag inte.

Tycker du att man ska dricksa?

– Jag vet inte, jag har inte tänkt så långt. Men om jag är i ett sällskap med någon som inte dricksar så skäms jag lite.

Hur mycket brukar du dricksa?

– Runt 10 procent.

Dricksar du mer eller mindre med procentknapparna?

– Jag dricksar nog sällan mer själv. Jag skulle kunna göra det, men för min ekonomi räcker det med 10 procent. Hade jag varit jättetät hade jag nog dricksat mer – det är ju kul att dricksa.

Vad tycker du om procentknapparna?

– Det får säkert fler att dricksa. Jag har själv jobbat en kort period på restaurang, och jag tyckte alltid att det var så pinsamt att be gäster skriva in ett eget belopp för dricks. Så procentknapparna kanske underlättar för folk.

Sofia Ekholm, 34 år.

Dricksar du?

– Ja, om det är bra så drickar jag.

Tycker du att man ska dricksa?

– Ja, om man är nöjd med sitt besök så ska man absolut dricksa.

Hur mycket brukar du dricksa?

– Ungefär 10 procent. Det är min riktlinje, men tycker jag att det är jättebra kan jag dricksa mer.

Dricksar du mer eller mindre med procentknapparna?

– Det beror på vad som står på procentknapparna men står det 10 procent brukar jag välja den.

Vad tycker du om procentknapparna?

– Jag tycker det är ganska bra, för det är smidigt och går snabbt när man väl ska dricksa. Men såklart, om man inte är nöjd kan det vara lite provocerande att de uppmuntrar till att man ska dricksa ändå.

Magnus Sund, 53 år.

Dricksar du?

– På restaurang, ja. Men inte hos frisören.

Tycker du att man ska dricksa?

– Jag tycker att det känns helt okej att betala dricks för serviceyrken, men sen kan man ju fundera på varför man inte ger dricks till sjuksköterskan eller läkaren.

Hur mycket brukar du dricksa?

– Runt 10 procent.

Dricksar du mer eller mindre med procentknapparna?

– Jag tror att jag dricksar mer. Om det finns 15 procent och jag är glad och tyckte att det var jättegott, kanske man trycker på den i stället.

Vad tycker du om procentknapparna?

– Jag förstår ju att de fyller sin funktion för dem som jobbar där, speciellt om det är ett bra ställe. Men ytterst sett är det ju jag som väljer, så det gör mig inte så mycket att de finns.

Barbro Örström, 76 år.

Dricksar du?

– Ja, ibland när det är bra service och gott.

Tycker du att man ska dricksa?

– Ja, i vissa fall om man får god mat och bra service. Inte alltid kanske.

Hur mycket brukar du dricksa?

– Runt 5-10 procent.

Dricksar du mer eller mindre med procentsatserna?

– Det är samma.

Vad tycker du om procentknapparna?

– Det är väl okej.

Christian Bergståhl, 52 år.

Dricksar du?

– Ja, det gör jag. Det ser jag som en självklarhet.

Tycker du att man ska dricksa?

– Ja, det tycker jag verkligen. Det är lite grann en del av vår kultur att man visar uppskattning till både kockar och servicepersonal som har ansträngt sig lite extra. Det handlar om tradition och kultur, tror jag.

Hur mycket brukar du dricksa?

– Om jag är normalt nöjd lägger jag alltid 10 procent. Jag kan både gå under och över beroende på om något varit sämre eller bättre – men att inte ge något alls, det gör jag nog aldrig. Det tycker jag är en direkt förolämpning. Har jag däremot inte fått tillräckligt med uppmärksamhet, eller om mina synpunkter inte tagits på allvar, kanske jag bara lägger 5 procent.

Dricksar du mer eller mindre med procentknapparna?

– Mer eller mindre vet jag inte riktigt, men generellt tror jag att det blir mer dricks med procentknapparna.

Vad tycker du om procentknapparna?

– Ja, det underlättar ju. Men om jag brukar lägga 10 procent och vill lägga lite mer, så är nästa alternativ 15 procent, och det kanske jag inte hade valt annars. Men å andra sidan är det ett val jag kan göra i stunden. En bra och smidig lösning, tycker jag ändå.

Läs mer:

Insändare. Ge inte någon dricks till personalen på krogen

”Magin med dricks går förlorad med förvalsknappar”

Share.
Exit mobile version