I måndags skickade Riksidrottsförbundet (RF) ut ett pressmeddelande om att sex av tio unga det senaste året har engagerat sig ideellt inom idrotten. Ännu fler vill engagera sig men har inte fått frågan.

”Stor potential för ökat ideellt engagemang bland unga”, var rubriken.

Även Centrum för idrottsforskning (CIF) har i sin årliga regeringsrapport kartlagt idrottens ideella krafter. CIF:s studie bygger delvis på samma underlag – men lyfter i stället stora utmaningar för framtiden.

Det ideella engagemanget är satt under press, skriver CIF. Okunskap bland unga om vad ideellt arbete innebär hotar idrotten som folkrörelse.

Bland annat visar siffror att var femte ungdom inte vet om den är med i en förening.

– Idrotten har tagit det ideella för givet, menar CIF-utredaren Johan R Norberg, även professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet.

Visserligen stämmer det att idrottsrörelsen är den del av civilsamhället som samlar flest ideella, säger Norberg. Men hur kommer det se ut på sikt?

Det finns en bild inom svensk idrott att utvecklingen går åt rätt håll på flera plan.

– Men för egen del är jag bekymrad för jag tror inte att bilden stämmer. Det finns för mycket som är oklart, hela vår rapport är full av utmaningar, säger Norberg.

– Sen gagnar det inte heller landets idrottsföreningar om man skickar ut bilden av att nu går det väldigt bra, att fler barn och unga idrottar och att det ideella engagemanget är stort, för den bilden delas ju inte på lokal nivå.

Han fortsätter:

– Vad idrotten behöver är att adressera de här frågorna. Ett narrativ om att det går väldigt mycket framåt just nu är lite problematiskt.

Malin Träff är RF:s talesperson för barn- och ungdomsidrott samt rådgivare i intressepolitiska frågor.

Hon håller inte med.

– Jag tänker att det egentligen inte finns någon motsättning här, säger Träff.

– Det finns många som också känner sig stärkta i att (till exempel) det ideella engagemanget är starkt över tid. Men det utesluter inte att det finns utmaningar och saker att prata om.

– Vi måste både kunna säga att det ideella engagemanget är jättestort, jättestarkt och stabilt över tid – och att det finns utmaningar med det. Och att om engagemanget ska fortsätta att vara starkt så måste vi ta de utmaningarna på allvar.

Civilsamhället i stort måste bli bättre på att fånga upp unga, fortsätter hon.

– Här behöver vi alla bli bättre på att hitta nya sätt för hur vi pratar om vad en förening är, hur den fungerar och varför den är viktig. Vi kan inte ta för givet att alla vet det.

Finns utmaningar som på sikt kan hota framtidens folkrörelse?

– Ja. Men sen var det en skrivning (i CIF:s rapport) om att vi har tagit det ideella engagemanget för givet. Det håller jag inte med om.

– Det här är ju en konstant utmaning, det är väldigt närvarande.

Vad blir nästa steg för er?

– En viktig del är att göra den här typen av studier, och att få i gång det här samtalet.

– En del av rapporten handlade ju också om vilka som är ideellt engagerade, och ett ord man använde var ”medelklassförankrade”. Det måste vi också lyfta. Vi ska inte bara åka med utvecklingen utan måste också förhålla oss aktivt till den.

Läs mer:

Ny rapport: Var femte ungdom vet inte om den är medlem i en förening

Share.
Exit mobile version