Riksbanken motiverar sänkningen med att man ska ”ytterligare stödja konjunkturen och bidra till att stabilisera inflationen vid målet”.
”Trots en förväntan hos ekonomins aktörer om ljusare tider framöver syns ännu få tydliga tecken på en återhämning. För att ge ytterligare stöd till konjunkturen behöver styrräntan sänkas lite snabbare än vad som bedömdes i september.” skriver man i ett pressmeddelande.
I detta pekar man på att det är en svårbedömd ekonomiskt utveckling, inte minst efter det amerikanska valet, och att det finns risker kopplade till geopolitisk oro.
Riksbanken skriver också att sänkningarna i december och i början av nästa år, som även de flaggats för tidigare, fortfarande är aktuella.
Riksbankens chef Erik Thedéen konstaterade på presskonferensen:
– Om konjunktur- och inflationsutsikterna står sig kan styrräntan även sänkas i december och under första halvåret 2025, i linje med vad som kommunicerades i september.
En faktor som är osäker för den kommande utvecklingen av räntan är konjunkturen.
– Återhämtningen har varit trögare än vi trott, säger Erik Thedéen.
Han konstaterar också att en nyckelmening kring osäkerheten är att ändras förutsättningarna kan det motivera en högre eller lägre ränta.
– Osäkerheten är större vid det här mötet än det förra, säger Riksbankschefen.
Den nya styrräntan gäller från den 13 november.
Bra, men för sent, är fackekonomen Tobias Brännemos kommentar på Riksbankens räntebesked.
”Det vittnar om att Riksbanken hamnat på efterkälken”, skriver Unionens chefsekonom Tobias Brännemo i en kommentar.
Den svaga konjunkturen behöver en extra skjuts av en lägre ränta. Och det är bra att dubbelsänkningen kommer, men:
”Situationen hade kunnat undvikas om räntesänkningarna, som Unionen förespråkade redan i januari, hade påbörjats tidigare och inte tagit onödiga pauser på vägen”, skriver han.
Svenskt Näringslivs chefsekonom, Sven-Olov Daunfeldt efterlyser fler sänkningar.
– Fortsatta räntesänkningar är en behövlig injektion i ekonomin. Detta är helt nödvändigt om vi ska kunna ta oss ur lågkonjunkturen och undvika att ännu fler företag tvingas i konkurs, menar han i en kommentar.
Även LRF, lantbrukarnas organisation, välkomnar sänkningen ”som är två steg närmare 2 procents styrränta”.
– Det har stor påverkan på Sveriges lantbruk som står inför högre investeringsnivåer än normalt. LRF:s prognoser visar att en styrränta på 2 procent under första halvåret 2025 kommer att få central betydelse i lantbrukets investeringstakt i ökad livsmedelsproduktion och grön omställning, säger Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande.
Läs mer: Inflationen oförändrad