Riksbankens direktion beslöt som väntat att sänka styrräntan igen; den andra sedan i våras. Direktionen flaggade också för ytterligare två eller tre sänkningar, vilket betyder att de signalerar snabbare räntesänkningar än vad de gjorde i juni.

Det är en försiktig sänkning – de som hade hoppats på en så kallad dubbelsänkning 0,50 procentenheter blev besvikna. Men riksbankschef Erik Thedéen förklarade att direktionen vill genomföra gradvisa sänkningar.

– Och jag vill betona gradvis, sade han på tisdagens presskonferens och pekade på osäkerheten i världsekonomin och de geopolitiska spänningarna i omvärlden.

Han underströk också att inflationsförväntningarna kan skifta snabbt.

– Det talar för gradvisa sänkningar, sade Thedéen.

Samtidigt pekade riksbankschefen på hur utsikterna har förändrats sedan i höstas, när banken satte stopp för den snabba ränteuppgången och avvaktade läget, till att nu för andra gången i år, sänka räntan.

– Vi känner oss allt mer trygga med att inflationsutsikterna ter sig mer stabila, sade han.

Det är just att inflationen nu ligger i linje med målet på 2 procent, samtidigt som ekonomin befinner sig i en ”mild lågkonjunktur” som möjliggöra fortsatta sänkningar.

I en penningpolitisk uppdatering skriver direktionen också att inflationen under året har ”avvikit allt mindre från målet på 2 procent”. Den drar därför slutsatsen att ”risken för att inflationen åter blir alltför hög har minskat ytterligare”.

Men alla är inte nöjda med policyn om gradvisa sänkningar. LO-ekonomerna menar att Sverige nu har en ”onödigt hög” styrränta.

– Jag menar att det finns fem tydliga argument för varför Riksbanken snabbare skulle sänka sin ränta, säger LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö, i en skriftlig kommentar.

Han pekar på att inflationen ligger under Riksbankens mål, att arbetslösheten stiger och att tillväxten är svag, att räntan slår hårt mot bolåntagare i Sverige där de flesta har rörliga bolån, att löneökningstakten sjunker och att inflationen är lägre i Sverige än i euroområdet.

– De enda som tjänar på Riksbankens onödigt höga räntor är storbankerna, säger Hållö.

Han får visst medhåll av Fredrik Isaksson, chefsekonom på Byggföretagen.

– Räntan behöver fortsätta ner en bit till och för byggbranschens del hade sänkningen gärna fått gå ännu snabbare, säger han.

Isaksson understryker att även om inflationen nu går ner, så består den högre prisnivån som den gett upphov till. Hushållen har förlorat köpkraft.

– Den väldigt snabba penningpolitiska åtstramningen har slagit hårt mot efterfrågan på nya bostäder, vilket minskat bostadsinvesteringarna på det mest dramatiska sätt vi varit med om sedan inledningen av 1990-talet, säger han.

Svenskt Näringslivs chefsekonom, Sven-Olov Daunfeldt tycker visserligen att sänkningen var efterlängtad, men efterlyser snabbare takt.

– Vi hade gärna sett en dubbelsänkning redan nu, men detta är ett steg i rätt riktning för att få fart på Sverige igen. Det är samtidigt glädjande att Riksbanken tydligt indikerar att de kommer fortsätta med räntesänkningarna, säger han.

Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån, är mer kritisk.

– Beslutet är väntat, för defensivt och helt fel. 50 punkter (0,5 procentenheter) hade varit på sin plats givet sommarens inflation och riktningen framåt, säger han.

Då sänkningen var väntad blev rörelserna på ränte- och valutamarknaderna små. Kronan rörde sig bara marginellt. Dollarn kostar 10,32 och euron 11,43. Marknadsräntorna ligger i det närmaste stilla.

Läs mer: Så påverkas dina bolån

Läs mer: Hoten mot halverad ränta

Share.
Exit mobile version