Northvolt har under tidigare år fått stora kreditgarantier och direkta lån från statliga och överstatliga organisationer som Europeiska investeringsbanken (EIB).

Janine Alm Ericson, riksdagsledamot för Miljöpartiet, beskrev i Dagens Industri krisen i Northvolt som ”väldigt oroväckande”. Hon är inte främmande för att staten ska rycka in om krisen skulle förvärras: ”Vi är i ett för tidigt läge för att tala om mer lån, bidrag eller statligt övertagande. Men jag tycker att det är så pass viktigt att man inte bara ska avfärda det”, säger hon.

När DN kontaktar riksdagspartierna är de övriga partierna dock negativa till ytterligare statliga stöd med anledning av krisen i Northvolt.

– Nej, det offentliga har redan tagit för stora risker i anslutning till Northvolt och deras projekt. Nu är det dags för bolaget att leverera och ta ansvar innan det offentliga tar ägande eller delar ut mer pengar, säger Tobias Andersson (SD).

Fredrik Olovsson, näringspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är inne på samma linje:

– Northvolt har starka och stora ägare som till exempel VW-koncernen och Goldman Sachs. Det är viktigt att dessa ägare tar ansvar för företaget och anställda. Vi säger nej till ytterligare statliga medel. Däremot kan ju regeringen och näringsministern ta initiativ till olika parter kan diskutera lösningar och se till att beslut fattas, säger han.

På en presskonferens under måndagen fick statsminister Ulf Kristersson (M) frågor om det var aktuellt för staten att gå in och rädda Northvolt.

– Bollen ligger just nu helt hos Northvolt och hos deras ägare och de tar ansvar för sitt bolag. Det är inte aktuellt för den svenska staten att gå in och bli delägare, säger Ulf Kristersson.

Även Liberalerna är negativa till skicka in mer pengar till Northvolt.

– Vi ska inte använda undersköterskors och lärares skattepengar för att rädda bolag, säger Louise Eklund, näringspolitisk talesperson för Liberalerna

Centerpartiet håller med:

– Staten ska inte riskera skattebetalarnas pengar genom att tillskjuta mer pengar. Det är uteslutet att gå in som statlig delägare, säger Elisabeth Thand Ringqvist, Centerpartiets näringspolitiska talesperson.

Hon lyfter dock fram att Northvoltfabriken är viktig för Sverige.

– Självklart är det viktigt att vi har en europeisk batteriindustri om Sverige och Europa ska vara ledande i den gröna omställningen, säger Elisabeth Thand Ringqvist och får medhåll från samtliga partier som svarat på DN:s frågor.

– Batterisatsningen i Sverige är strategiskt viktig för Europa, men också för svenska biltillverkare som Scania och Volvo, säger Fredrik Olovsson (S).

”Staten ska inte riskera skattebetalarnas pengar genom att tillskjuta mer pengar”, säger Elisabeth Thand Ringqvist (C).

– Det är avgörande om vi ska kunna vara konkurrensmässiga och kunna garantera kvalité, säger Birger Lahti, från Vänsterpartiet.

– Batteriproduktion och tillgångklassas som strategiskt nödvändigt för Sverige och EU, säger Camilla Brodin, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen.

Även Sverigedemokraterna lyfter fram behovet av självförsörjning.

– Det världspolitiska läget aktualiserar behovet av ökad svensk och europeisk självförsörjningsgrad inom en mängd områden varav batteriindustri kan nämnas, säger Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott.

Northvolt brottats med finansiella problem, har svårt att uppnå industriella mål och har inte kunnat leverera batterier i den omfattning som det funnits beställningar. Under senaste veckan har företaget arbetat med att få till en nyemission av aktier, där ägarna ska skjuta till 7,5 miljarder kronor. Likaså har företaget stoppat utgifter och utlägg för resor.

Läs mer: Volvos och Northvolts batterifabrik: ”Aldrig förväntat oss 12 miljarder från staten”

Läs mer: Nordiskt batteribälte havererade – endast Northvolt kvar

Läs mer: Northvolts skrotade batterifabrik blir jättelikt datacenter

Share.
Exit mobile version