Så sent som vid årsskiftet gick statliga Riksgälden i borgen för miljardlån till investeringar i batteritillverkaren Northvolts stora Skellefteåfabrik.

1,5 miljarder dollar – av ett grönt rekordlån på totalt 5 miljarder dollar – skulle garanteras av den svenska myndigheten.

Sedan dess har läget för Northvolt förändrats drastiskt till det sämre. Den befintliga produktionen i Skellefteå ligger långt efter målen och de obetalda räkningarna hos Kronofogden växer.

Samtidigt som företaget i förra veckan varslade en fjärdedel av all personal i Sverige lades de svenska expansionsplanerna på is.

– Sedan vi beviljade garantin har vi varit i en period då vi väntat på att de här lånen ska betalas ut. Men det har de inte gjort, säger Karolina Ekholm, generaldirektör för Riksgälden.

Northvolts beslut att pausa nyinvesteringarna i Skellefteå påverkar nu företagets möjlighet att faktiskt få loss de lån som säkrades vid årsskiftet.

Beskedet från Riksgälden är klart.

– Vi bedömer att det inte är aktuellt att de här lånen betalas ut i närtid. Då är vår garanti inte heller aktuell, säger Karolina Ekholm.

Under Northvolts fördjupade kris har näringsminister Ebba Busch samtidigt pekat på just Riksgälden som den instans företaget kan vända sig till.

– Jag ser också positivt på de samtal som Northvolt för med Riksgälden och SEK (Svensk Exportkredit, reds. anm.), som skulle kunna bistå med medel, sa Ebba Busch till DN i förra veckan.

I ett brev till den tyska regeringen som DN har tagit del av skriver näringsministern också att ”det naturliga steget för Northvolt är att fortsätta sin dialog med Riksgälden och Svensk exportkredit”.

Karolina Ekholm påpekar att Riksgälden inte har täta kontakter med företagets ledning och att myndighetens förbindelser i första hand är med långivarna.

– Northvolt är inte vår motpart, säger hon.

Riksgälden har sedan 2021 uppdrag från regeringen att ställa upp med kreditgarantier till stora, gröna industriinvesteringar i Sverige. Men programmet är förknippat med stränga villkor.

– Det här är ett ganska begränsat verktyg. Det är utformat för att inte vara en ren subvention. Krediterna måste gå till investeringar i industriell produktionskapacitet och kan inte användas till exempel för att betala av lån. Och företaget som lånen går till får inte vara i svårigheter, säger Karolina Ekholm.

Om Northvolt i dagsläget är ”i svårigheter” har Riksgälden inte bedömt. Men Riksgälden har i princip inga möjligheter att delta i ett eventuellt nödlån till Northvolt.

– Vi har inga andra program tillgängliga, säger Karolina Ekholm.

Har ni fört någon dialog med regeringen om ett nödlåneprogram av den typ som flygbolagen fick under pandemin?

– Vi har inte fått några indikationer på att det är på gång. Men om vi fick ett sådant uppdrag skulle vi naturligtvis hantera det.

Tror du att en svensk batteriindustri kan hävda sig utan stöd, när alla konkurrentländer subventionerar den här branschen?

– Frågan är om det värt skattebetalarnas pengar att bli konkurrenskraftig i en viss bransch. Det kan gå att argumentera för regelrätta subventioner, men det är en bedömning som man måste göras politiskt, säger Karolina Ekholm.

Som DN tidigare har rapporterat har regeringen hittills inte, enligt en källa med insyn, skickat några som helst propåer till EU-kommissionen om statsstöd till Northvolt.

Share.
Exit mobile version