Från och med den första juli träder en ny lagstiftning i kraft som ska göra det tydligt att alla elever har rätt till riktiga läromedel.

Den definierar specifikt vad som avses med läroböcker, läromedel och lärverktyg och förtydligar elevers rättigheter till dessa resurser.

Men eftersom det finns risk för fusk ger regeringen nu Skolverket i uppdrag att tvinga skolhuvudmännen att skicka in detaljerad statistik och redovisa hur mycket som läggs på bland annat datorer och skärmar.

Det står i regeringens regleringsbrev som lämnas till Skolverket nästa vecka.

I dag är alla kostnader för läromedel så grovt tillyxade att de inbegriper allt från symaskiner och hyvelbänkar till skönlitteratur och datorer.

– Det är därför vi gör det här, för att lagstiftningen varit så väldigt diffus när det gäller läromedel, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Dessutom finns det ett nytt statsbidrag som skolorna kan söka för att köpa in fysiska läromedel.

– Fusk är ett hårt ord. Men det är klart att intresset hos huvudmän kan variera när det gäller att förse barnen med riktiga läromedel. Vi vill kunna följa att huvudmännen verkligen satsar på riktiga böcker.

Från och med juli nästa år kommer dessutom ett nytt lagkrav på att alla skolor ska ha bemannade skolbibliotek.

Lagen kommer att definiera vad ett skolbibliotek är för något. Till exempel måste det finnas böcker som är anpassade för de åldrar som finns på skolan.

Biblioteket måste också finnas på en samlad plats i skolan, kunna användas i undervisningen och, inte minst, vara bemannat.

Det gör att regleringsbrevet också innehåller ett krav om att skolorna måste särredovisa bemanningen av sina bibliotek i lönestatistiken så bibliotekarien skiljs från andra anställningar i skolan.

Redan i dag finns sådan lönestatistik. Men den gäller inte små bibliotek, utan bara de som är bemannade med en tjänst som är 50 procent eller mer.

– Det blir en skärpning som gör att vi kan följa upp lagstiftningen på ett vettigt sätt, säger Lotta Edholm.

Share.
Exit mobile version