En tapet som föreställer en skogsglänta pryder väggen i det tomma väntrummet. Broschyrer på sex olika språk informerar om hur krig och konflikter kan påverka vuxna och barn, och förklarar vilken hjälp som finns att få.

”Till dig som inte får sova”, lyder en av rubrikerna.

Här, på Röda korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade, möter personalen både människor som har rätt att vistas i Sverige och andra som inte har det. Förmiddagens besked från migrationsministern Johan Forssell (M), om att vårdpersonal undantas från plikten att anmäla papperslösa till polisen, togs emot med lättnad på centret.

Åtminstone delvis.

– Svenska Röda korset välkomnar beskedet om det breda undantag där kommunala och regionala verksamheter såsom skola, socialtjänst och sjukvård är undantagna från den utökade informationsplikten, säger Katrin Sepp, som är chef för verksamheten i Göteborg.

Men att andra myndighetsanställda blir skyldiga att föra vidare information om papperslösa väcker oro inom organisationen. Röda korset varnar för att informationsplikt för anställda på Skatteverket riskerar att drabba kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet.

– Skatteverket hanterar väldigt många personuppgifter när man behöver samhällsskydd. Vi hyser en oro för att kvinnor och barn på detta sätt lämnas i en ännu större utsatthet – att de inte vågar söka skydd, säger Katrin Sepp.

Dessutom anser verksamhetschefen att själva utredningen av informationsplikten lett till att många människor tappat förtroendet för svenska myndigheter. Vissa av personerna som Röda korset möter tror att myndighetsanställda redan nu har skyldighet att anmäla papperslösa till polisen, säger verksamhetschefen.

– Så det här tillitsbrottet har redan skett.

Röda korset och stiftelsen Rosengrenska har nyligen tecknat ett partnerskap med Västra Götalandsregionen för att hjälpa personer som vistas i Sverige utan tillstånd att få den vård de har rätt till. Henry Ascher, som är barn- och ungdomsläkare, professor i folkhälsovetenskap och en av Rosengrenskas grundare, delar Katrin Sepps bild av att debatten om informationsplikten skadat människors förtroende för vården.

– Redan två veckor efter att förslaget började diskuteras träffade jag en kvinna som frågade om hon vågade kontakta sin vårdcentral för att förnya sitt recept på sköldkörtelhormon – alltså en livsviktig medicin för henne, säger han.

Fakta.Så fungerar partnerskapet som ger papperslösa vård

■ Alla människor i Sverige har rätt till vård som inte kan vänta. Det gäller även papperslösa – personer utan tillstånd att vistas i landet.

■ Enligt Västra Götalandsregionen är det vanligt att papperslösa inte får den vård de har rätt till. Därför har regionen tecknat ett IOP – ett idéburet offentligt partnerskap – med Röda korset och Rosengrenska stiftelsen.

■ Organisationerna ska informera personer utan tillstånd om vilken vård de har rätt till och på så sätt hjälpa dem att söka vård på egen hand.

Henry Ascher är positiv till beskedet om att vårdpersonalen undantas från informationsplikten. Han betonar att rätten till hälsa ingår i FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

– Det är väldigt viktigt att vi som civiliserat land står upp för dessa rättigheter. Det kan vara så att man inte har rätt att vistas i landet. Men man har ändå mänskliga rättigheter – för att man är en människa.

Syftet med utredningen som presenterades på tisdagsförmiddagen är att göra det svårare att leva som papperslös i Sverige. Regeringen vill göra det lättare att upptäcka personer som inte har tillstånd att vistas i landet.

Både Henry Ascher och Katrin Sepp säger att det varken är vårdens eller de ideella organisationernas uppgift att hjälpa myndigheterna att upptäcka papperslösa.

– För oss inom svenska Röda korset är det väldigt viktigt att vi går tillbaka till våra grundprinciper, där humanitet är vägledande för oss. Vi ska bistå personer i nöd oavsett deras bakgrund, säger Katrin Sepp.

Fakta.Utredningen om den så kallade ”angiverilagen”

■ På tisdagsförmiddagen presenterade migrationsminister Johan Forssell (M) och den särskilda utredaren Anita Linder utredningen som föreslår vilka myndigheter som bör ha ansvar för att anmäla papperslösa till polisen.

■ Lagen om så kallad informationsplikt har tidigare fått hård kritik och beskrivits som en angiverilag. Personal inom vården och skolan har uppgett att de inte kommer att gå med på att anmäla elever och patienter.

■ Vid förmiddagens presskonferens föreslog utredaren att flera myndigheter, däribland skolan och vården undantas från informationsplikten. Sex myndigheter, däribland Försäkringskassan och Kronofogden, ska däremot vara skyldiga att anmäla papperslösa.

Share.
Exit mobile version