Efter fyra finalförluster mellan 2015-2023 är Skellefteå nu bara en seger från klubbens första SM-guld på tio år.

Detta efter att gästerna vann lördagens förlängningsrysare.

Det som skulle bli en fest i Ängelholm – när Rögle för första gången skulle få spela SM-finaler inför en fullsatt arena – slutade istället med två bortasegrar.

Därmed leder Skellefteå finalserien med 3–1 i matcher. På måndag spelas den femte finalen, och vinner hemmalaget Skellefteå den får de guldfira med sina supportrar samma kväll.

– Det här var naturligtvis en otroligt skön vinst, men till nästa match får vi nu nollställa oss. Inget är vunnet än, men vi vet att vi är starka hemma, säger Filip Sandberg.

Det har varit tajta och jämna finalmatcher mellan Skellefteå och Rögle, och lördagens match i Catena arena i Ängelholm var inget undantag.

Efter att den första perioden hade slutat mållös bröts måltorkan redan i inledningen av den andra perioden när Andreas Johnson gav gästerna från Skellefteå ledningen med 1–0.

Efter målet tog Skellefteå över mer och mer samtidigt som lagets målvakt Linus Söderström svarade för ett par bra räddningarna när Rögle stack upp.

Men ett powerplay för Rögle fick hemmapubliken att brista ut i ett högt och unisont jubel.

Med en man mer på isen kvitterade Anton Bengtsson till 1–1 med drygt fyra minuter kvar av perioden.

– Det var riktigt skönt att få hänga dit den, och att vi gjorde mål i powerplay, sa målskytten Bengtsson i TV4.

Den tredje perioden slutade mållös, men det saknades inte målchanser efter att spelet hade öppnat upp sig. I slutminuterna hade till exempel både Skellefteå och Rögle varsin riktigt bra chans att avgöra men inget av lagen lyckades.

Därmed stod det klart att det skulle bli förlängning för första gången i finalserien.

Hemmalaget Rögle inledde förlängningen bäst. Med stöd av en publik – som gjorde allt de kunde för att hjälpa sitt lag till seger – skapade de flera riktigt bra målchanser.

Problemet var att de inte kunde omsätta sina chanser till mål.

Det kunde däremot Skellefteå göra.

– Kanske var vi lite tama i förlängningen, men samtidigt väntade vi på rätt chans, sa Filip Sandberg.

När den kom tog de den. Drygt sju minuter var spelade när avgörandet kom, och det som blev det avgörande målet var Skellefteås andra skott under förlängningen.

Stor hjälte blev Andreas Johnson som blev tvåmålsskytt när han gjorde segermålet.

Rögles tränare Roger Hansson har inte gett upp hoppet om hans lag ska ta SM-guld.

– Vi behöver plocka fram tre raka vinster, och det är så tätt i de här matcherna att det inte är en omöjlighet, sa han till TV4.