En vårdag för tolv år sedan kliver Frölundas nye tränare in i receptionen på hotell Opalen, ett stenkast från Scandinavium. Två år i rad har laget blivit utslaget redan i kvartsfinal. Året innan missade man slutspel.

Roger Rönnberg har fått klubbledningens mandat att bygga om en av landets klassiska hockeyklubbar och det är denna renovering han tillsammans med sin assisterande tränare Robert Ohlsson presenterar för de övriga i lagledningen.

En av dem som lyssnar är en före detta rockgitarrist i Göteborgsbandet Nadir. Håkan Olofssons bandkompis, trummisen Mickey Dee, värvades så småningom till Motörhead. Själv blev han snickare och började slipa skridskor i barnens hockeylag. Det var när seklet var ungt och så har det fortsatt. 2009 anställdes han i Frölundas juniorlag och gick upp till A-laget två år senare.

Spelare har kommit och gått, men i tolv säsonger har Håkan Olofsson ständigt funnits vid Rönnbergs sida.

– Det första jag sade till honom där på Opalen var att när du har varit här i tio år, då kan du kalla dig göteborgare, och jag tycker nog att det har blivit en go’ gubbe av honom, säger Olofsson under en omfamning bland klubbor, skridskoslipar och isoleringsband.

Han beskriver sig som en fotbollskille med starka sympatier för IFK Göteborg, ett lag vars kontinuitet på ledarsidan står i bjärt kontrast till Frölundas. Medan det varit svängdörrar på Kamratgården har Roger Rönnberg, Håkan Olofsson och de andra fått jobba ifred och det har gett resultat.

Olofsson säger att Rönnberg gjort precis det han sade att han tänkte göra vid första mötet.

– Han ville sätta sin prägel på hela klubben och det får man verkligen säga att han gjort. Han har dragit en röd tråd genom hela verksamheten, säger Olofsson.

Rönnberg anser att materialförvaltaren är en ofta underskattad roll i ett ishockeylag.

– Många ser materialare bara som en teknisk funktion, men en så bra materialare som Håkan är en våra viktigaste ledare. Till 80 procent är han en som pysslar med grejerna och till 20 procent för han kommunikation med spelarna. Jag tror inte att han förstår att han är lika mycket coach som mig ibland, säger Rönnberg och fortsätter:

– Om en spelare spelar dåligt går han alltid in till materialaren och vill byta klubba eller vill slipa om skridskorna. Håkan är lite lurig. Ibland låtsas han att han slipat om, eller så tar han fram en klubba med ny färg och säger att det är den senaste modellen, när det i själva verket är fjolårets. Han är placeboeffektens mästare. Ibland är det lite skrock bland spelarna och det spelet förstår Håkan väldigt bra, säger Rönnberg.

Fakta.Så har det gått för Frölunda med Roger Rönnberg som tränare

Placeringar i SHL / slutspel

2013/14: 2 / ut mot Linköping i kvartsfinal

2014/15: 2 /ut mot Växjö i semifinal

2015/16: 2 / SM-guld

2016/17: 3 / ut mot Brynäs i semifinal

2017/18: 3 / ut mot Malmö i kvartsfinal

2018/19: 3 / SM-guld

2019/20: 7 / slutspelet inställt

2020/21: 7 / ut mot Rögle i kvartsfinal

2021/22: 4 / ut mot Luleå i semifinal

2022/23: 6 / ut mot Växjö i semifinal

2023/24: 4 / ut mot Skellefteå i semifinal

2024/25: 3 / spelar semifinal mot Luleå

Han anser att ”psykologen” Olofsson också har en viktig roll i klubben som historieberättare. Över otaliga koppar kaffe har han fört berättelser vidare till unga spelare, till exempel om hur Frölundastorheter som Tommy Kallio och Niklas Andersson pratade och agerade.

– Materialförvaltarnas rum är en fristad för spelarna, säger Rönnberg.

Hans vision för Frölunda tog form under hans och Robert Ohlssons resor med det juniorlandslag som man gjorde till världsmästare 2012. Trots framgången ansåg de båda tränarna att de juniorspelare de hade hand om inte var tillräckligt bra fysiskt tränade och taktiskt skolade.

– Vi började planera för hur man skulle kunna sätta en elitverksamhet där klubbarna driver utvecklingen på ett helt annat sätt. Vi var inte säkra på om det var någon klubb som ville göra det här, men Mats Grauers (Frölundas ordförande) och Frölunda hade en vision om att förändra kulturen i klubben, till en där människor tilläts växa och det är fortfarande vår vision, säger Rönnberg.

Det Frölunda som i många år varit förknippat med Vilda västern, som sparkade coacher till höger och vänster, lade om kursen och blev i stället den klubb i Elitserien/SHL som behållit sin tränare längst. Under de tolv säsongerna i Frölunda har Rönnberg slagit rekord efter rekord och han är nu coachen med flest matcher och segrar. Det har gett fyra CHL-titlar och två SM-guld: 2016 och 2019. Bara Tommy Sandlin har gjort fler säsonger hos en klubb, 14, men de var inte i svit.

Sagan Rönnberg–Frölunda skulle få det perfekta slutet om han fick fira ett tredje SM-guld på Götaplatsen, men tisdagens sjätte semifinal mot Luleå kan bli hans sista match i klubben – i alla fall för den här gången. Efter två raka förluster är Frölunda piskat att vinna i Scandianvium.

Oavsett var som händer är han nöjd med vad han uträttat.

– När jag klev in hade jag en vision om hur det skulle kännas på min sista arbetsdag. Föreningen ska fortsätta att växa den dag när jag kliver ut och så känner jag verkligen nu. Frölunda är en förening där människor växer och vi har chansen att vinna varje år. Vi ska vara ett lag som kan vinna varje år, inte ett lag som vinner ett år och åker ur nästa, säger Rönnberg, som samtidigt kan glädjas åt att klubbens nystartade damlag blev svenska mästare.

Eftersom det är hans gamla kollega Robert Ohlsson, han som en gång var med tog fram Frölundas renoveringsplan, som tar över räknar han med att rätt idéer kommer att prägla klubben även i fortsättningen.

Norrbottningen Rönnberg har gjort ett starkt avtryck i Göteborg, även utanför ishockeyn, och ingen blir väl förvånad om hans namn snart pryder en av stadens spårvagnar. Han medger att han blivit mer och mer göteborgare för varje år, att han lärt sig kulturen och att Göteborg är en stad som han kan fortsätta att leva i.

Men först Schweiz. Redan före säsongen stod det klart det här skulle bli den sista i Frölunda – i alla fall för den här gången. Nästa adress blir Fribourg-Gotterón i den schweiziska ligan. Rönnberg säger att uppdraget liknar det han fick i Frölunda. Att förändra en klubbs inriktning i grunden.

Håkan Olofsson blir kvar i Frölunda, men kommer att få delvis andra arbetsuppgifter. I 16 år har han ofta varit först på plats och sist hem från ett jobb som ofta är sju dagar i veckan och som inneburit otaliga buss- och flygresor till bortamatcherna.

Han kommer att sakna kompisen som alltid får en syltburk av mamma vid bortamatcherna i Luleå, som alltid glömmer att plocka undan sin kaffekopp och som kan lämna sina mest kära ägodelar kvar i materialförvaltarens rum.

Fakta.Semifinalen Luleå-Frölunda

5 april: Luleå-Frölunda 4-2

7 april: Luleå-Frölunda 2-5

9 april: Frölunda-Luleå 5-3

11 april: Frölunda-Luleå 2-3 (efter förlängning)

13 april: Luleå-Frölunda 5-1

15 april: Frölunda-Luleå

ev. 17 april: Luleå-Frölunda

Vinnaren av matchserien möter Brynäs i SM-final. Första finalmatchen spelas i Gävle 19 april.

Share.
Exit mobile version