När Riksbankens direktion presenterar sitt räntebesked på onsdagsmorgonen räknar de flesta bedömare med att det kommer ytterligare en sänkning av styrräntan med 25 räntepunkter (0,25 procentenheter).
Men det marknadens aktörer och bankekonomer kommer att studera noga är räntebanan, Riksbankens egen prognos över styrräntans utveckling. Den ger en vink om hur många gånger och hur mycket direktionen är beredd att sänka styrräntan
Räntebanan har inte uppdaterats sedan i juni och därför räknar bedömare med en sänkning av den – vilket kan påverka de rörliga bolåneräntorna.
Ekonomen Claes Hemberg är en av dem som räknar med att Riksbanken nu ”vågar ta steget” och sänka prognosen.
– De har väntat och väntat på att inflationen ska komma ner under förväntningarna och det har den nu gjort. Det gör att Riksbanken vågar ta steget, säger han.
Det är en stor skillnad på vad marknadens aktörer tror och Riksbankens räntebana. Storbanken SEB:s enkät bland räntehandlarna på marknaden pekade på en styrränta på runt 1,5 procent nästa sommar. Riksbankens nuvarande prognos pekar på nästan 2,7 procent.
Hur sannolik är marknadens prognos?
– Det får vi se, det beror på var inflationen tar vägen. Men det här är vad räntehandlarna på marknaden handlar på, säger Hemberg.
Det skulle få stor betydelse för de rörliga bolåneräntorna, som påverkas mest av Riksbankens räntebeslut. Med ett normalt påslag skulle den rörliga räntan då ligga runt 2,5 procent och med en eventuell rabatt runt 2,2–2,3 procent.
– Det är en västenlig skillnad jämfört med i dag – en halvering, påpekar Hemberg.
Robert Boije, chefsekonom på SBAB, räknar med att Riksbankens skriver ner sin prognos ”lite grann”. Däremot är han skeptiskt till en stor nergång i styrräntan utan räknar med en serie av försiktiga sänkningar på 25 punkter gången.
Han tror ändå att låntagarna kommer att möta betydligt lägre räntor nästa år.
– Men man ska inte tro att vi kommer tillbaka till de ultralåga nivåer vi hade. Man ska inte utesluta det, men det ligger inte i korten nu i varje fall, säger han.
För närvarande är det stor skillnad mellan den rörliga räntan och de korta bundna räntorna. Lån bundna på ett och två år kan ligga så mycket som en hel procentenhet under den rörliga.
– Det är väldigt stor skillnad. Det är uppenbart att marknaden väntar sig många fler sänkningar från Riksbankens sida, säger Boije.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet tror också att Riksbankens sänker räntebanan.
– De signalerar en intention om att de kommer att sänka i flera små steg, säger hon.
– Sedan får vi se – marknaden har sprungit väldigt mycket före. Det är ju en extremt stor skillnad mellan Riksbankens prognos och marknadens, tillägger hon.
Om marknaden får rätt tror Bratt att den rörliga bolåneräntan kan komma ner till under 3 procent.
– Om styrräntan hamnar, när Riksbanken är klar med sina sänkningar, runt 2 procent så blir väl en rörlig bolåneränta strax under 3 procent, säger hon.
Riksbanken har sänkt styrräntan två gånger hittills i år och den ligger för närvarande på 3,5 procent.
Läs mer: SBAB sänker rörlig boränta