Donald Trump har flera gånger låtit förstå att USA inte kommer att försvara Natoländer som inte betalar för sig. Det har sått tvivel kring USA:s engagemang i försvarsalliansen. Nu har Trump dessutom höjt kravet till 5 procent av BNP, något som inte ens USA kommer upp till.

På Natos utrikesministermöte, som inleddes på torsdagen, framförde USA:s utrikesminister presidentens budskap.

– Det måste vara tydligt efter det här mötet att vart och ett av medlemsländerna åtar sig, och strävar efter, att uppnå ett löfte om fem procent av BNP i utgifter. Det är ingen som förväntar sig att man ska klara det på ett eller två år, men målet på sikt måste vara tydligt, sade Marco Rubio.

För många länder, där en del inte ens har kommit upp till de tidigare stipulerade 2 procenten av BNP, är det här en extrem höjning av försvarsutgifterna. Förra året var det 23 av de 32 medlemsländerna som låg över 2 procent. En del av de stora medlemsländerna, som Italien och Spanien låg betydligt under, på 1,5 respektive 1,3 procent.

Natochefen Mark Rutte sade vid inledningen av mötet att man räknade med att Natoländerna skulle vara överens om drygt 3 procent senare i år.

– Fantastiska saker händer. De senaste månaderna har vi sett hundratals miljoner euro och dollar som rullar in. Men vi behöver fortfarande mer och det kommer vi att diskutera i dag, sade Rutte, och pekade bland annat på Tysklands omläggning av sin försvarspolitik.

Relationerna mellan Europa och USA har den senaste tiden skakats av handelskrig, vicepresidenten JD Vances kritik mot demokratin i Europa och uppgifter om att USA planerar att flytta stora truppstyrkor från Europa.

Men att USA vill fokusera mer på Asien är ingen nyhet, enligt Rutte.

– USA är en pålitlig allierad. De har sagt i 15 år att de vill flytta fokus till Asien, och har haft synpunkter på att EU satsar för lite på försvaret. USA kommer inte plötsligt att lämna Europa, sade han.

Marco Rubio avfärdade farhågorna om Natos framtid som försvarsunion och USA:s bristande stöd som ”hysteri”.

– USA är med i Nato och lika aktivt som någonsin. Trump är inte emot Nato, han är emot ett Nato som inte har kapacitet att uppfylla de åtaganden som avtalet kräver av varje medlemsstat.

Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard deltar i mötet, liksom EU-utrikeschefen Kaja Kallas samt Australiens, Nya Zeelands, Sydkoreas och Japans utrikesministrar. De ska diskutera ett fördjupat samarbete, bland annat hur man kan öka produktionen inom vapenindustrin.

Share.
Exit mobile version