Tillvaron är ställd på sin spets för många anställda hos den krisande batteritillverkaren. IF Metalls ombudsmän möter stor oro. Inte minst bland inflyttare från tredje land, det vill säga utanför EU och EES, där arbetstillståndet är ett villkor för att få bo i Sverige.

– Det är generellt fler mejl, besök och frågor. Har man arbetstillstånd och förlorar jobbet så har man tre månader på sig att hitta ett nytt. För vissa kan det bli kortare tid om tillståndet löper ut samtidigt som anställningen upphör, säger Lena Lundgren, ombudsman och lokal samordnare på IF Metall Norra Västerbotten.

Omkring 1 700 personer från tredje land som arbetar på Northvolt i Skellefteå, Västerås och Stockholm har tillfälliga arbetstillstånd, enligt Migrationsverket.

– En del är familjer där båda jobbar på Northvolt. Då kan det handla om att antingen båda lämnar eller att man får splittra en familj, säger Lena Lundgren.

Sedan jättevarslet har IF Metall gått från ungefär 1 800 till 2 200 medlemmar på Northvolt i Skellefteå. Det ökade fackliga intresset märks även inom Akademikerföreningen som företräder medlemmar i förbunden som ingår i Saco.

– Ja, det är något som nog alla facken har märkt, säger Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen och medlem i Sveriges Ingenjörer.

Även akademiker som saknar facklig anslutning får viss hjälp med allmän information, uppger han, eftersom det råder krisläge med utbredd oro i stora grupper.

– Personlig representation och rådgivning är för människor som är medlemmar, och vår tid ska huvudsakligen gå dit. Men det här handlar om människor och vi försöker göra så gott vi kan, säger han.

Bland Northvolts medarbetare från olika håll i världen finns de som nästan helt saknar kunskap om fackförbundens roll på den svenska arbetsmarknaden.

– Det finns de som undrar: varför ska jag vara medlem? Det blir på vårt ansvar att försöka undervisa människor, säger Teodor Mellström.

Precis som Lena Lundgren på IF Metall konstaterar han en särskild utsatthet bland anställda som har lämnat allt i sina hemländer för att etablera sig i Skellefteå.

– Jag inte ens föreställa mig hur jobbigt det måste vara. Samtidigt är det i första hand företagets ansvar, det är i grunden företaget som har satt människor i den sitsen, säger Teodor Mellström.

Det pågår förhandlingar i Skellefteå men varken Lena Lundgren eller Teodor Mellström vill i nuläget försöka uppskatta hur länge de anställda kan tvingas vänta på besked.

– För sådana här stora processer skulle man egentligen ha behövt ett halvår eller så. Det råder en enorm tidspress på alla involverade, både fackliga och från företagets sida. Vi jobbar så fort vi kan, men saker måste göras på rätt sätt, säger Teodor Mellström.

Fakta.Hundratals nya medlemmar

Den 23 september meddelade Northvolt att 1 600 personer, av vilka 1 000 i Skellefteå, kan tvingas lämna sina jobb.

IF Metall hade omkring 1 800 medlemmar på Northvolt före varslet och har sedan dess ökat med cirka 400.

Unionen hade drygt 700 medlemmar på Northvolt i Skellefteå före varslet och har sedan dess ökat med fler än 200.

Sveriges Ingenjörer har över 700 medlemmar på Northvolt i Skellefteå, Västerås och Stockholm och har sett en kraftig ökning under september och oktober, framför allt efter varslet.

Fotnot: Uppgifterna om medlemsantal från fackförbunden är ungefärliga, men samtliga ser ett ökat fackligt intresse.

Källor: IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer

Share.
Exit mobile version