Den rwandiska regeringen kämpar för att tygla ett utbrott av virussjukdomen marburg. Likt sin släkting ebola orsakar den hög feber och blödningar på inre organ – som i fyra fall av fem leder till döden. Sjukdomen har fått sitt namn från den tyska stad där den först dokumenterades på 1960-talet, efter att den spridits till laboratoriepersonal via importerade apor som användes som försöksdjur.
Viruset sprids via kontakt med kroppsvätskor och är inte luftburet. Detta faktum, i kombination med ett snabbt sjukdomsförlopp, gör att risken för stor spridning på global nivå bedöms som låg av Världshälsoorganisationen, WHO.
Men senare års utbrott av ebola, som likt marburg är ett så kallat filovirus som förökar sig snabbt, har visat att utbrott kan få stora konsekvenser om de inte hanteras i tid. För tio år sedan dog över 11 000 av totalt 29 000 smittade i ett ebolautbrott som lamslog tre länders ekonomier i Västafrika. På senare år har ebola härjat i östra Demokratiska republiken Kongo och marburg har bekräftats i Tanzania och Uganda.
Men det är första gången som Rwandas sjukvårdspersonal måste hantera marburg. Detta kan ha bidragit till att fall av sjukdomen inte diagnosticerades korrekt under utbrottets start i början av september. Dessutom har regeringsföreträdare uppmanat människor med misstänkta symptom att bege sig till hälsokliniker, ett råd som kan leda till ökad smittspridning.
– Det skulle vara viktigare för sjukvårdspersonal att ta sig till människors hem, säger specialistläkaren Abraar Karan till NPR.
De flesta fallen har bekräftats i och kring huvudstaden Kigali. En majoritet av de personer som nu isoleras och övervakas är sjukvårdspersonal som kommit i kontakt med smittade. Minst 36 personer har bekräftats som smittade och elva av dessa har avlidit.
Den regionala smittskyddsmyndigheten Africa CDC och WHO har flugit in personal för att assistera Rwandas hälsovårdsmyndigheter. Dessutom arbetar fyra läkemedelsbolag med Rwandas regering för att snabbt komma igång med tester av vaccinkandidater.
– Vi samarbetar med läkemedelsbolagen som har utvecklat vaccinkandidaterna, tillsammans med WHO, för att snabba på processen, säger Rwandas hälsominister Sabin Nsanzimana till Reuters.
Läs mer:
Marburg klassas som samhällsfarlig sjukdom
Parallella utbrott av blödarfebern marburg oroar WHO