”På minnesdagen av segern över nazismen under andra världskriget inledde nazisten Putin en massiv missilattack mot Ukraina”, skriver Zelenskyj på Facebook med hänvisning till att man i Ukraina numera firar nazismens förlust den 8 maj. Det ukrainska flygvapnet meddelar att man under natten hanterat 55 ryska robotar och 21 drönare varav de allra flesta skjutits ned.

Rysslands firande av segerdagen har sedan många år snarast varit ett tillfälle för landets ledare att visa sina militära muskler i storslagna parader. De senaste två åren har firandet föregåtts av intensifierade attacker mot Ukraina och så även i år.

Ryssland ”kastar in allt man har” sade den ukrainska militära underrättelsetjänstens vicechef, generalmajor Vadym Skibitskyj, till Economist i helgen. Kreml ska ha beställt en betydande militär framgång för Putin att vila sitt segerdagstal på och det är mot den bakgrunden man ska se de omfattande angreppen mot exempelvis strategiskt viktiga Tjasiv Jar liksom de tilltagande anfallen mot ukrainsk energiinfrastruktur.

– Ännu en massiv attack mot vår energiindustri, säger Ukrainas energiminister Herman Halusjtjenko i ett pressmeddelande på onsdagen. Fienden vill beröva oss förmågan att i tillräcklig utsträckning generera och överföra elektricitet. Att hushålla med elektricitet är var och ens bidrag till seger.

Ukrainas största privata energibolag DTEK meddelade på Telegram att Ryssland attackerat tre av dess värmekraftverk under natten till onsdag och att de skadats allvarligt. Bolagets anläggningar har utsatts för totalt fem massiva anfall sedan slutet av mars, och under den fullskaliga invasionen har över 50 anställda skadats och tre dödats.

När Putin senaste talade, under sin femte presidentinstallation på tisdagen, uppmanade han hela Ryssland att enas för seger i ”den särskilda militära operationen”. Många ultranationalister jublade över presidentens tal, enligt tankesmedjan ISW, exempelvis krigspropagandisten Semjon ”Wargonzo” Pegov som kallade Putin för ”imperator”, en triumfatorisk diktatorstitel från Romerska riket som också tsaren Peter den store tog sig.

Share.
Exit mobile version