DN har tidigare rapporterat om brutala fångar som strider i Ukraina. En man mördade sin 87-åriga släkting, en annan misshandlade sin hustru så illa att hon hamnade på sjukhus medan en tredje slog ihjäl en domare med en hantel.

Efter hemkomsten till Ryssland har ex-fångar satt skräck i omgivningen och misstänks för nya allvarliga brott som mord, sexualbrott och misshandel.

Nu har oberoende ryska nyhetsmediet Vertska granskat medieuppgifter och rättsliga dokument och kommit fram till att 107 personer dött och 100 skadats på grund av brott som soldater gjort sig skyldiga till efter hemkomsten, under de dryga två år som den fullskaliga invasionen pågått.

Soldaterna har begått 84 våldsbrott, varav 55 (som resulterade i totalt 76 dödsfall) ledde fram till mordåtal. I 18 av fallen rubricerades brotten som ”handlingar som orsakat allvarliga kroppsskador”. Utöver detta har soldaterna dödat 11 människor genom trafiköverträdelser och 2 genom narkotikarelaterade brott.

När det gäller de 100 skadade åtalades 16 av fallen som mord och 70 som ”handlingar som orsakat allvarliga kroppsskador”. Dessutom skadade soldaterna 10 personer genom trafikolyckor, 3 genom ”överdrivet självförsvar” och 1 av ”försumlighet”.

Majoriteten av soldaterna hade rekryterats ur fängelser och beviljats amnesti efter tjänstgöring i Ukraina. Resten var reguljära soldater eller frivilliga kontraktssoldater.

Sedan starten på den fullskaliga invasionen ska tusentals ryska fångar ha rekryterats till kriget i Ukraina. För ett drygt år sedan hade uppskattningsvis 50 000 interner rekryterats till Wagnergruppen, som numera sorterar under ryska försvarsdepartementet.

Men på senare tid har soldater vittnat om att Ryssland har slutat benåda fångar. Tidigare fick de åka hem efter sex månader i Ukraina – nu måste de stanna kvar tills kriget är slut.

Läs mer:

Ryska taktiken: Äldre enklare vapen till fronten

Så länge har Putin råd att fortsätta kriget

Share.
Exit mobile version