Flera jemeniter berättar för Financial Times att de ska ha blivit lockade till Ryssland med löften om högavlönade jobb och ryska medborgarskap. Väl framme i landet ska de i stället ha lurats att skriva på kontrakt för ingå i den ryska armén, och skickats in för att kriga i Ukraina.
En person som tidningen pratat med berättar att han tvingades från flygplatsen till en anläggning fem timmar från Moskva, där han under pistolhot fick underteckna kontraktet.
Affären ska ha genomförts med hjälp av ett företag med nära band till de så kallade huthirebellerna i Jemen, som stöds av Iran. Bland jemeniterna som värvats finns båda utbildade soldater och personer helt utan militär utbildning, och dokument tyder på att rekryteringen påbörjades redan i juli.
Tidigare har Nordkorea skickat omkring 12 000 nordkoreanska soldater för att hjälpa Ryssland – något som bland andra Nato kallat för en ”avsevärd eskalering”. Det finns även uppgifter om att legosoldater från länder som Sri Lanka, Indien, Nepal, Tadzjikistan och Kirgizistan stridit för Ryssland.
Hugo von Essen, analytiker på Utrikespolitiska institutet och expert på Östeuropa, säger att uppgifterna om Rysslands rekrytering av soldater från Jemen tyder på två saker:
Dels Rysslands desperation vad gäller manskap och soldater, dels att Ryssland går mot att allt mer alliera sig närmare med andra antivästliga diktaturer.
– Det finns en hel del uppgifter om att Ryssland har allt svårare att få fram tillräckligt med soldater vid fronten, och siffrorna över hur många ryska soldater som dör per dag är högre än någonsin under kriget, säger han.
– Men man bör också se den här nyheten i kontexten av att Ryssland verkar få allt mer stöd från andra diktaturer. Det stöd man fått från Kina har varit avgörande ekonomiskt, ammunitionen från Nordkorea har varit avgörande för att hålla uppe krigsansträngningarna. Och man får även allt mer stöd från Iran, där det här kanske är det senaste exemplet.
Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, kallar det som sker för en ”blockuppdelning i världspolitiken”.
– Man har sett ett närmande mellan Ryssland och Iran och därmed även Irans allierade under flera år. Tidigare har man betraktat dem som ”underliga islamister”, ungefär. Nu börjar ryssarna se att de här är grupper som kan vara användbara i den kraftmätning som pågår med USA.
Han tycker att man än så länge bör betrakta uppgifterna om jemenitiska soldater med viss försiktighet – men säger att kopplingen mellan Ryssland och huthierna är intressant. Inte minst sedan USA och Storbritannien börjat tillåta Ukraina att använda långräckviddiga vapen mot mål inne i Ryssland.
– Under hösten har ryssarna signalerat till USA att ”om ni tar ett sådant beslut så kommer vi överväga att ge huthirörelsen mer avancerade sjömålsrobotar”. Och det skulle ju kunna bli ganska dramatiskt. Med lite bättre vapen skulle huthierna verkligen kunna påverka läget i Röda havet.
Östeuropaexperten Hugo von Essen säger att det blir allt svårare för väst att motarbeta de antivästliga diktaturerna ju mer de samarbetar med varandra.
– Ju mer rysk påverkan vi har i världen, desto mer instabil blir den. Genom att alliera sig med andra diktaturer kan Ryssland motverka västvärldens intressen i andra delar av världen, till exempel genom stöd till Iran eller Nordkorea. Det är den ryska verktygslådan: Att försöka sabotera och skapa kaos för att sedan dra nytta av det.