Ukrainas kraftverk har varit under konsekvent beskjutning ända sedan Rysslands fullskaliga invasion. Under sommaren har attackerna riktade mot landets bärande energiinfrastruktur trappats upp. Bara i slutet av augusti avfyrades över 200 robotar och drönare mot olika anläggningar, skriver Politico.

Enligt Gennadii Riabtsev, forskare vid Ukrainas nationella institut för strategiska studier, minskade landets totala energiproduktion med över 9 gigawatt mellan mars och augusti i år.

Experter beräknar att landets energiproduktion låg på 37,6 gigawatt i början av 2022. I mars 2024 var den nere på 21,3 gigawatt, och i slutet av sommaren hade den minskat till 12.1 gigawatt.

Åtta av Ukrainas kärnkraftverk har bombats eller ockuperats av Ryssland, och i nuläget producerar reaktorerna i Kiev över 60 procent av landets el, enligt Politico. Arbetet med att reparera och bygga upp ett nytt energisystem pågår, men tar tid och är kostsamt.

Kring energianläggningar har man byggt skydd av sandsäckar, metallburar fyllda med stenar och betong. Oleksandr Kharchenko, vd för Energy Industry Research Center, menar att det fungerar bra mot drönare och vissa robotar, men skyddet kan inte stå emot en mer kraftfull attack.

Kärnkraftverken förblir däremot helt exponerade. I slutet av september påbörjade Ukrainas statliga atomföretag att konstruera en typ av betongskydd till dem, men dessa kommer inte att bli klara till vintern, enligt Kharchenko.

Ukrainas energibolag Centrenergo har redan nu varnat för att man kan tvingas införa planerade strömavbrott inom kort. I värsta fall innebär det att hushåll kommer vara utan ström under flera timmar per dygn, och om attackerna fortsätter riskerar situationen att bli ännu mer kritisk.

Experterna som Politico pratat med är överrens om att det Ukraina behöver, förutom stöd för att bygga upp energisystemet, är ett starkare luftförsvar för att själva kunna skydda kraftverken från ryska angrepp.

– Rysslands anfall kommer uppenbarligen fortsätta, och inget kan garantera att de nyligen återställda anläggningarna inte attackeras på grund av bristen av luftförsvarssystem, säger Gennadii Riabtsev till tidningen.

Share.
Exit mobile version