Oppositionen fortsätter att ha ett övertag i opinionen på Tidöpartierna men avståndet har krympt jämfört med förra årets toppnoteringar. I april summerar det till 6 procentenheter, enligt DN/Ipsos väljarbarometer.

Oppositionens försprång har till stor del berott på att Socialdemokraterna länge legat klart över sitt valresultat. Partiets stöd sköt i höjden efter valet när Tidöregeringen inledningsvis fick stora problem. Det rasade en svekdebatt kring vallöften om billigare el och drivmedel, samtidigt som Natoprocessen gick i stå.

I takt med att Tidöpartierna har levererat på sina löften och Sverige till slut blev medlem i Nato har medvinden avtagit för S. I den nya mätningen skattas väljarstödet för S till 33 procent. Man får gå tillbaka till oktober 2022 för att hitta en lägre notering i DN/Ipsos mätserie.

– Det är ingen välkommen present för partiet inför firandet av 1 maj och upptakten till EU-valet, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Stödet för S har rört sig lite upp och ner de senaste månaderna, nedgången är inte dramatisk men likafullt tydlig. Sedan marsmätningen handlar det om dryga 2 procentenheter. Skillnaden mot mandatperiodens högsta notering, i juni 2023, är 4 procentenheter.

Tappet utgörs i första hand av väljare som S vunnit under den tidigare uppgången. Och partiet läcker både åt vänster och höger: väljarströmmarna går till såväl Vänsterpartiet och Miljöpartiet som Sverigedemokraterna.

Enligt Nicklas Källebring är det knappast någon enskild händelse som ligger bakom nedgången. Däremot pekar han på det krympande förtroendet för Magdalena Andersson som har synts i tidigare mätningar från DN/Ipsos. Hennes förmåga att attrahera mittenväljare, inte minst kvinnor, har länge setts som en av partiets största tillgångar, men effekten tycks avta.

– Magdalena Andersson är ändå fortfarande mer ett flöte än ett sänke för sitt parti, säger Nicklas Källebring.

Miljöpartiet får sin högsta siffra sedan valet, 6 procent avrundat uppåt. Partiet har fått en del uppmärksamhet i medierna under mätperioden, bland annat kring språkrörsvalet. Tidigare kulturministern Amanda Lind har presenterats som valberedningens kandidat.

Nicklas Källebring tror också att debatten kring könstillhörighetslagen kan ha gynnat MP, som argumenterade starkt för lagen. Det kan ha mobiliserat MP-väljare.

Samma debatt kan ha gynnat Sverigedemokraterna, som tvärtom är starka motståndare till lagen och där fick en chans profilera sig mot Moderaterna. Även SD noteras för en uppgång från 19 till 21 procent.

Den symboliska kampen om förstaplatsen bland Tidöpartierna tycks stå och väga. SD och Moderaterna har turats om på toppen i de senaste mätningarna. Nu är M med 19 procent återigen nere på andraplatsen.

Liberalerna (3 procent avrundat uppåt) och Kristdemokraterna (4 avrundat uppåt) ligger kvar under eller vid spärren. För L är det mandatperiodens näst sämsta notering.

Centern håller näsan över ytan med 5 procent avrundat uppåt. Vänsterpartiet ligger med 8 procent ungefär där man varit ända sedan valet.

Nystartade Folklistan har satt minimalt avtryck i mätningen. Det handlar om ett initiativ från den före detta kristdemokraten Sara Skyttedal och tidigare socialdemokraten Jan Emanuel. De siktar primärt på EU-valet men har även anmält sig till riksdagsvalet 2026.

Trots tämligen omfattande rapportering är det endast några enstaka respondenter som nämner Folklistan i undersökningen.

Läs mer:

Historisk omsvängning – väljarna litar på försvaret

Väljarna säger ja till visitationszoner

Fakta.Så gjordes undersökningen

Ipsos har genomfört 1 579 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 9-21 april. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 327 intervjuer via telefonsamtal och 628 intervjuer via sms-länk till en webbenkät. 624 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

● Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Skattningarna avrundas till heltal för att minska fokuset på marginella förändringar. Andelen osäkra var 13 procent.

● Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?

● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Share.
Exit mobile version