2024 placerade Stockholm strax över 300 barn och ungdomar på hvb-hem och 100 på statliga Sis-hem. Ett privat hvb-hem kan kosta mer än 12 000 kronor per barn och dygn.
I årets budget anslog regeringen 400 miljoner kronor till kommuner för att subventionera den sociala barn- och ungdomsvården.
Nu har pengarna fördelats och Stockholm får 8,7 miljoner av stödet, vilket enligt Alexander Ojanne är en sänkning med 21,7 miljoner jämfört med det stöd staden fick förra året.
Samtidigt höjs avgifterna för placeringar hos statliga Sis med 12 procent vilket motsvarar 15,7 miljoner för Stockholms stad.
– Det är frustrerande att vi alltid får mindre när staten fördelar pengar. Vi har försökt, men inte fått någon förklaring till hur Socialstyrelsen har räknat, säger Alexander Ojanne.
Stockholms stad har drabbats hårt av gängkriminaliteten. Kostnaden för att placera barn och unga på Sis och hvb ökade med 60 miljoner kronor under förra året.
– Vi har tio procent av befolkningen och får 8,7 miljoner, det är ynkligt. Göteborg får 15,7 miljoner och Malmö, en mycket mindre stad, 11,2 miljoner, säger han.
När regeringen presenterade budgetsatsningen var motiveringen att ”kommunernas ökade kostnader för placeringar har varit en återkommande fråga i arbetet med att förebygga och motverka att barn och unga dras in i grov organiserad brottslighet”.
Nu ökar kostnaderna ännu mer, enligt Alexander Ojanne.
Hur påverkar det Stockholms stad?
– Vi kommer aldrig att låta bli att placera barn och ungdomar av ekonomiska skäl. Men det här betyder att vi behöver ta pengar från andra välfärdsområden. Det kommer att ha konsekvenser på i vilken utsträckning vi kan utvidga vårt brottsförebyggande arbete.
Ojanne menar att det visar att regeringen inte gör det som krävs för att bryta nyrekryteringen till gängen.
I vårbudgeten sköt regeringen till ytterligare 100 miljoner kronor med samma syfte, att subventionera kommunernas sociala barn- och ungdomsvård.
– De pengarna är inte med i våra beräkningar, staten har inte bestämt hur de ska fördelas än. Men om de använder samma beräkningsnyckel betyder det två miljoner extra till Stockholm, säger Alexander Ojanne.
I Göteborg placerades 533 barn och ungdomar på hvb-hem under 2024 och 70 på Sis-hem. Staden får 15,7 miljoner i stöd i år, ungefär en halvering av stödet de fick förra året.
Malmö placerade 633 barn och unga på hvb och Sis 2024. I år får Malmö stad 11,2 miljoner i statligt stöd.
– Regeringen prioriterar barnens behov. Vi har en vårdkedja som börjar med lokala insatser, sedan följer placering i familjehem, sedan hvb-hem och sist i kedjan Sis-hem, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
De kommuner som har följt vårdkedjan har tidigare inte fått statliga subventioner.
– Nu får även de som jobbar med tidiga insatser stöd. Vi ska inte ha barn i institutionsvård, det är helt oacceptabelt.
Menar du att Stockholm och Göteborg har placerat barn på Sis-hem alltför lättvindigt?
– Jag kan inte uttala mig om hur Stockholm och Göteborg arbetar, men den omläggning av subventionerna vi gör nu är för att uppmuntra kommuner att följa vårdkedjan, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Läs mer: M: ”SWAT-team” ska stoppa gängrekrytering av barn i Stockholm