Det dova ljudet av eldgivning dånar över landskapet. På en kulle i Kungsängen norr om Stockholm hukar tre kamouflageklädda män med grönmålade ansikten intill ett av militärens nyaste vapen, Robot 58. De tillhör den andra kullen av värnpliktiga som utbildas i att använda pansarvärnsroboten som kan slå ut stridsvagnar även utanför soldaternas synfält.
– Det är väldigt bra och väldigt effektivt. Det är i princip omöjligt att missa, säger Oscar Hirsch, en av de värnpliktiga.
Närmare 500 värnpliktiga deltar i Livgardets övning i området runtom regementet. Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson och tidigare försvarsminister, är på plats och får en rundtur: pansarvärnet, nya stridsvagnar – och lunch: gräddstuvad pyttipanna – står på schemat.
Peter Hultqvist vill se många fler värnpliktiga i Sverige framöver. Enligt försvarsberedningen ska försvaret år 2032 utbilda 12 000 värnpliktiga per år, mot dagens 8 000. Men målet har redan fått skjutas fram två år, eftersom Försvarsmakten sett det som orealistiskt.
Men nu vill S-ledningen gå längre än så. Inför S-kongressen kommer de med ett förslag om att på sikt utbilda 20 000 värnpliktiga per år.
– Vi behöver en ytterligare ökning av antalet värnpliktiga. Men det kommer krävas en hel del för att kunna göra det, säger Peter Hultqvist.
Därför vill Socialdemokraterna förändra officersutbildningen för att snabbare få ut officerare som kan utbilda det ökade antalet värnpliktiga. S vill göra det möjligt att skjuta upp den akademiska delen av officersutbildningen, för att de studerande snabbare ska komma ut och lära upp nya förmågor. Ett annat förslag är att ta hjälp av Finland.
– Svenskspråkiga officerare från Finland skulle kunna hjälpa oss att trupputbilda. Och jag tror det skulle ligga även i finskt intresse att Sverige kan utbilda fler i det kortsiktiga intervallet, säger Peter Hultqvist.
S vill också att repetitionsutbildningarna, så kallade repövningar, ska bli fler, för att hålla kvar de som gjort värnplikten längre i krigsorganisationen, och se över en höjning av krigsplaceringsåldern. I dag kan en person vara krigsplacerad fram till senast då den är 47 år. Men hur gamla personer som ska vara inkallade vill Peter Hultqvist inte ge något svar på.
– Sedan är ju frågan om vilka uppgifter de äldre ska ha. De måste stå i relation till att man har fysiska möjligheter att genomföra dem.
Försvarsbeslutet säger att Sverige ska ha fyra brigader, stridande enheter med ungefär 5 000 soldater, till år 2030. Men Peter Hultqvist tycker att det är för lite.
– Vi behöver ha en större armé. Jag tycker att nästa målsättning bör vara åtminstone sex brigader. Om man tittar på vilka uppgifter en armé kommer att ha i en riktig situation, så måste vi få upp numerärerna ytterligare. Det bara är så.
Till när det målet ska gälla har S inte bestämt. Men en större armé handlar ytterst om avskräckning mot Ryssland.
– Så att de förstår att gör de någonting så kommer de att möta ett väldigt starkt motstånd. Vi har en hotbild mot Sverige som är väldigt tydlig, och kommer ha ett stort problem med Ryssland under de kommande decennierna eftersom det är en imperiebyggande regim.
Uppe på kullen i snålblåsten ställer Peter Hultqvist frågan till de värnpliktiga: hur mycket information har de fått om det säkerhetspolitiska läget under utbildningen hos Försvarsmakten?
– Anledningen att jag frågar är att det är viktigt att man vet hur det ser ut runt omkring oss. Det är ju motivationen till den här verksamheten, säger Hultqvist.
Varför är det viktigt?
– Det här är en oerhört stor och tillspetsad konflikt vi står inför. Ett auktoritärt Ryssland ställs mot demokratiska Europa. Det här är en fråga som har existentiell betydelse.
Peter Hultqvist tycker att det är ett styrkebesked att alla riksdagens partier har kunnat enas kring både försvarssatsningar – det senaste beskedet från regeringen är 300 miljarder som ska lånas ihop – och stöd till Ukraina.
Däremot tycker han att regeringen är för passiva i sina uttalanden kring Trumps agerande, som Hultqvist kallar ”märkligt”.
– Den här ”is i magen-strategin”, den räcker inte. Den blir i förlängningen obegriplig för svenska folket. Det är viktigt att en statsledning i sådana här kritiska tider också förmår att framstå som starka och inte reducerar sig själv så man framstår som svag.
Läs mer:
Experter: USA kan göra svenska vapensystem obrukbara
Pål Jonson: I slutet av året kan USA börja använda svenska militärbaser