DN avslöjade i veckan att den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm glömde kvar fyra sekretessbelagda handlingar på Gällöfsta kursgård i mars 2023. Åtminstone en av dessa handlingar var säkerhetsskyddsklassificerad. Det betyder att innehållet är så känsligt att det, om det röjs, kan medföra skada för Sveriges säkerhet.
Det kan vara brottsligt att vara grovt oaktsam med säkerhetsskyddsklassificerade handlingar. Enligt Expressen har Riksenheten för säkerhetsmål intresserat sig för händelsen. Vice chefsåklagare Henrik Olin säger till tidningen att han tagit del av uppgifterna men kan i nuläget inte säga vad som rättsligt kommer att ske.
– Det är klart att frågan kommer att övervägas på något sätt. Men av vem, vad, hur och när kan jag inte kommentera, säger han till tidningen.
Nu begär Socialdemokraterna att statsminister Ulf Kristersson (M) ska kallas till riksdagens försvarsutskott.
– I samband med nästa möte med försvarsutskottet så kommer jag att ta upp frågan om att begära att Kristersson kommer till utskottet för att redogöra för ärendet Landerholm, säger utskottets ordförande Peter Hultqvist (S).
– Att kalla statsministern till ett riksdagsutskott hör ju inte till vanligheterna. Men jag tycker att korten måste läggas på bordet i den här frågan. Kristersson kan inte gömma sig, han måste träda fram.
DN har sökt Ulf Kristersson angående säkerhetsincidenten med de glömda sekretessbelagda handlingarna på Gällöfsta. Före publiceringen avböjde han att kommentera händelsen. Och sedan i onsdags har statsministerns presschef varken besvarat frågor eller gett besked huruvida Ulf Kristersson är tillgänglig för en intervju.
Regeringskansliet gjorde efter händelsen på Gällöfsta kursgård ingen polisanmälan. Motiveringen var, enligt presstjänstens mejlsvar, att det inte bedömdes ”vara aktuellt”.
I den hårt sekretessbelagda skadebedömning som gjordes efter incidenten finns bara enstaka meningar som inte maskats, bland annat en passage om särskilda regler för hantering av kvalificerat hemliga handlingar. Det är den högsta säkerhetsskyddsklassen som finns och används för uppgifter som, om de röjs, kan få ”synnerligen allvarlig” skada för Sveriges säkerhet.
Om de kvarglömda handlingarna är kvalificerat hemliga vill Regeringskansliet och Henrik Landerholm inte svara på.
De svarar inte heller på om handlingarna hittades av utomstående. Experter som DN intervjuat bedömer att så skett som troligt utifrån Regeringskansliets hantering i ärendet.
– Om exempelvis en städerska på kursgården hittade handlingarna, innebär det att en obehörig person tagit del av dem. Att Regeringskansliet har genomfört en skadebedömning tyder på att så faktiskt är fallet, säger Lennart Ohlsson, tidigare chef inom Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).
Redan före incidenten på Gällöfsta hade Henrik Landerholm själv på kort tid varit inblandad i två andra incidenter: Han hade glömt sin mobil på Ungerns ambassad och en anteckningsbok på Sveriges Radio.
Enligt DN:s uppgifter har Regeringskansliet bedömt händelsen på kursgården som mycket allvarlig.
Peter Hultqvist hoppas att ett möte i försvarsutskottet, som sker bakom stängda dörrar, kan ge svar på frågetecken som finns.
– Frågan är vad det här är för handlingar, vad var det för säkerhetsnivå och vad har Kristersson för åsikter om den kontinuerliga slarvighet som är kopplad till Landerholms agerande i sin chefsposition. Vad är det för bedömningar som säkerhetsavdelningen har gjort? Vilka åtgärder har Kristersson vidtagit eller avser att vidta med anledning av det inträffade?
När bedömer ni att mötet kommer kunna äga rum?
– Det vet jag inte än. Jag kommer att ta upp det här nästa torsdag och då får de andra partierna ta ställning till ärendet.
Henrik Landerholm är barndomsvän med Ulf Kristersson, och blev Sveriges första nationella säkerhetsrådgivare när han tillträdde posten i november 2022.
Han leder ett kansli med fler än 70 medarbetare. Kansliet ansvarar bland annat för frågor som rör krisledning och underrättelsesamordning – några av Regeringskansliets absolut mest känsliga frågor.
Fakta.Detta har hänt
• Den 5 december avslöjade DN att Henrik Landerholm handplockade en person till sitt kansli, utan att denne säkerhetsprövades för tjänsten. Hanteringen strider sannolikt mot säkerhetsskyddslagen, enligt experter – men Regeringskansliet anser att de följt regelverket.
• Den 10 december avslöjade DN att Henrik Landerholm själv varit inblandad i två säkerhetsincidenter. Han glömde sin mobil på Ungerns ambassad efter en middag i slutet av 2022 – enligt DN:s uppgifter låg den kvar över natten. I januari 2023 glömde han också en anteckningsbok på Sveriges Radio.
• Samma kväll berättade Henrik Landerholm på X att han också glömt ”ett dokument” i ett låst skåp på Gällöfsta kursgård i början av 2023:
Han skrev: ”Dokumentet hittades och hämtades av en av mina medarbetare”, och fortsatte: ”Även då informerade jag omedelbart Regeringskansliets säkerhetsavdelning. I fall som dessa görs regelmässigt en menbedömning. Efter ett samtal med säkerhetschefen så vidtogs avseende mig inga ytterligare åtgärder i anledning av detta.”
• Den 8 januari avslöjade DN att det var fyra sekretessbelagda handlingar som Henrik Landerholm glömde på Gällöfsta, efter en konferens i mars 2023. Åtminstone en av dessa handlingar är säkerhetsskyddsklassificerad vilket betyder att den innehåller uppgifter som, om de röjs, kan medföra skada för Sveriges säkerhet.