Northvolt är i akut finansiell kris. Från såväl regeringen som Socialdemokraterna är budskapet tydligt: det är ägarna som måste rädda bolaget, inte svenska staten.

Men Fredrik Olovsson, näringspolitisk talesperson för (S), framhåller att regeringen borde vara mer aktiv och ha nära kontakt med banker, kunder, ägare och andra för att hitta lösningar som gör att Northvolt kan fortsätta sin verksamhet i Skellefteå.

– Regeringen kan vara en kraft som kan få det här att klara sig vidare. Man kan inte vänta på att en konkursförvaltare eller rekonstruktör tar på sig den rollen, säger han.

Har regeringen tagit på sig den aktiva rollen?

– Det som syns i offentligheten tyder inte på det. Ser man till exempel på de brev som gått till EU-kommissionen är de rätt innehållslösa.

I ett brev har näringsminister Ebba Busch bland annat hänvisat till att det är de statliga myndigheterna Riksgälden och svensk Exportkredit som sköter kontakterna med Northvolt.

Fredrik Olovsson anser att det vore skadligt om bolaget går i konkurs.

– Det är strategiskt viktigt för hela Europa att vi bryter beroendet av Kina. Northvolt har en fabrik med stora problem, men som ändå levererar. Det finns ingen bättre satsning i Europa i dag.

Sverigedemokraternas Tobias Andersson, ordförande i riksdagens näringsutskott, tror däremot att en konkurs i Northvolt kan vara bra.

– En konkurs eller rekonstruktion är förmodligen det som behöver ske. Det kan innebära en nystart med nya ägare och ny ledning. Då kanske vi får en inhemsk batteriproduktion i framtiden, trots allt, säger han.

Skulle det vara ett problem om ett kinesiskt bolag tar över tillverkningen i Skellefteå?

– Det finns risker med ett statligt, kinesiskt ägande. Men vi har numera en granskning av utländska investeringar i kritisk infrastruktur och industrier, så jag överlåter helt åt expertmyndigheten att avgöra om detta skulle vara en säkerhetspolitisk risk, säger Tobias Andersson.

DN söker näringsminister Ebba Busch (KD).

Läs mer.

Källor: Northvolt vill ha 2,3 miljarder kronor i kortsiktig finansiering

Share.
Exit mobile version