Sedan oktober förra året har Utrikesdepartementet uppmanat svenskar som befinner sig i Libanon att lämna på grund av säkerhetsläget. Ändå beräknar UD att 8 000–10 000 svenskar befinner sig i landet i nuläget – när konfliktnivån mellan Hizbollah och Israel eskalerat.

Utrikesminister Tobias Billströms (M) budskap till de svenskar som nu befinner sig i Libanon är att de inte kan förvänta sig att få hjälp av staten att lämna landet.

”Vi har tydligt och återkommande förklarat att svenskar som trotsat avrådan inte kan räkna med hjälp vid ett ytterligare försämrat läge”, skriver han i ett mejl till DN.

Samtidigt har Sverige, som enda nordiska land, valt att tillfälligt stänga ambassaden i Beirut på grund av säkerhetsläget.

”De utsända har fått lämna landet av omsorg för deras säkerhet, innan läget riskerar att förvärras ytterligare”, skriver Tobias Billström.

Ambassadstängningen gör att svenska medborgare inte kan få någon konsulär hjälp på plats. I stället får man vända sig till andra EU-länders beskickningar för stöd. Tobias Billström uppmanar de svenskar som är på plats att lämna landet med de färdmedel som står till buds ”medan det fortfarande är möjligt”.

På måndagen rapporterade Der Spiegel uppgifter om att Tyskland förbereder en möjlig evakuering av tyska medborgare från Libanon. Enligt tidningen ska man ha iordningsställt en grupp mindre flygplan för att kunna flyga ut medborgare till Cypern. Även Storbritannien rapporteras ha planerat inför en möjlig evakuering och har två fartyg på plats i östra Medelhavet.

På frågan om Sverige planerar att samarbeta med andra länder för att hjälpa svenskar att lämna Libanon ger Tobias Billström inga löften:

”Mot bakgrund av att vi uppmanat svenskar att lämna landet sedan oktober 2023 är den absolut viktigaste signalen till svenskar i Libanon att man ska lämna landet, inte att man ska stanna kvar trots avrådan och förlita sig på stöd från andra EU-länder.”

På tisdagen samlades riksdagens utrikesutskott till ett möte för att få information om situationen i Libanon från utrikesministern. Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, säger efter mötet till DN att den svenska hanteringen av situationen är ”väldigt passiv”.

– Jag efterlyser ett agerande från regeringen. Just nu verkar man bara luta sig tillbaka och inta en väldigt passiv och avvaktande hållning medan många andra länder inte gör det, säger han.

Han säger att regeringens budskap indirekt är att de svenskar som trotsat reseavrådan till Libanon nu får klara sig själva.

– Men även om någon rest dit mot reseavrådan så kan man inte lämna svenskar i sticket i en eventuell krigssituation.

Morgan Johansson är också kritisk till att Sverige valt att stänga ambassaden.

– Därmed överlåter man ansvaret för alla de svenskar som finns i Libanon till andra länders ambassader. Det tycker jag är anmärkningsvärt. Sverige bör samordna med andra EU-länder och andra nordiska länder för att kunna ha en plan för en eventuell evakuering.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, säger att han förvånas över det bistra budskapet till svenskar i Libanon från regeringen.

– Det är klart att det är bra om människor tar eget ansvar för att lämna Libanon, men skulle det bli en mer akut situation i landet så måste regeringen agera för att evakuera för att säkerställa svenska liv.

Han skulle vilja att regeringen säger att man ligger i startfasen för att kunna genomföra evakueringar om läget eskalerar.

– Det är nu man har tid att göra förberedelser. Smäller det till är det för sent.

Läs mer: Sveriges ambassad i Libanon stängs tillfälligt

Källor: Hämndattack kan ske inom närmsta dygnet

Share.
Exit mobile version