Det behövs en ökad öppenhet i hur politiska partier finansierar sig, anser regeringen. Sommaren 2023 tillsatte man därför en kommitté, insynskommittén, där samtliga riksdagspartier ingår. Planen var att den skulle presentera sina förslag i februari.

Så blir det inte. Kommittén har, mot oppositionens vilja, nu fått i uppdrag att utreda en lag om att arbetsmarknadens organisationer måste ha klartecken från enskilda medlemmar för att kunna ge bidrag till politiska partier. Det kan slå hårt mot S. LO:s pengar är en viktig del av partiets finansiering.

– Politiska konflikter är inget konstigt. Men att använda sig av lagstiftningens makt för att begränsa oppositionen; det är sådant vi är överens om att kritisera Ungern för, säger en upprörd Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Hon anser att det är uppenbart att Sverigedemokraterna ligger bakom att justitieminister Gunnar Strömmer (M) är på väg att slå in på en ungersk väg.

Varför tror du att regeringen gör så här?

– Regeringen har någon form av besatthet i att komma åt oppositionen. I det här fallet socialdemokraternas finansiering. Det är andra förslaget vi ser på kort tid där man är beredd att ändra lagstiftningsmakten i stället för att ta den politiska fajten och vinna väljare på ett ärligt och schyst sätt.

Hon syftar på att regeringen har lagt fram ett lagförslag som skärper reglerna för partipolitiska lotterier.

Lena Hallengren sitter i den parlamentariska kommittén. Hon framhåller att en majoritet, oppositionen och juristerna i kommittén, anser att ett lagförslag om enskilda medlemmars samtycke inte är förenligt med den grundläggande föreningsfriheten.

Ordförande för kommittén, tidigare justitierådet Mats Melin, konstaterar att just samtycket har utretts tidigare. Även då var slutsatsen att föreningsfriheten ska värnas.

– För min del råder det sådan betydande osäkerhet om detta är förenligt med den grundlagsskyddade föreningsfriheten att jag avstryker, säger han.

Trots att kommittén inte står bakom ett lagförslag ska den alltså ändå utarbeta ett lagförslag.

– Det ligger i regeringens hand att bestämma vad en tillsatt kommitté ska utreda. Men jag är lite förvånad, för vi var i stort sett klara med arbetet. Nu förlängs det, säger Mats Melin.

Till nyhetsbyrån TT säger Gunnar Strömmer att han tycker det är viktigt att frågan blir belyst i grunden.

Är inte detta ett sätt att slå mot en politisk motståndares finansiering?

– Det är inte mina drivkrafter. Här finns flera berättigade intressen samtidigt, säger Strömmer till TT.

Han pekar på att fackförbund ska kunna fatta beslut om hur de ska använda sina medel, samtidigt som fackmedlemmar har ett berättigat intresse att få avgöra vad just deras medlemsavgifter ska kunna användas till.

– Det är klart att utredningen inte kommer att lägga fram ett förslag som står i strid med föreningsfriheten.

Strömmer framhåller att i Danmark finns krav på samtycke från enskilda fackmedlemmar, utan att det hindrar att fackförbund ger bidrag till enskilda partier.

Det argumentet sågar Lena Hallengren.

– Danmark är ju Danmark, inte alls Sverige. Sverige har en lång föreningstradition. Jag tycker absolut att man kan titta på Ungern och andra länder som bit för bit ser till att begränsa oppositionen, oliktänkande och civilsamhället. Varför ska vi slå in på den vägen?

Läs mer.

Regeringen kör över utredare – kan slå hårt mot S: ”Obehagligt”

Share.
Exit mobile version