– Hur länge ska de vara här?

Riksdagsledamoten Teresa Carvalho ställer många frågor till tjänstemännen från Stockholms stad. Det luktar nytt i den tomma byggnaden i Stockholmsområdet. Fastigheten ska bli hvb-hem för pojkar mellan 13 och 15 år och drivas i kommunal regi.

– Vi ser att gängkriminella tillåts driva och äga hvb-hem och använda dem som rekryteringsbaser i sina verksamheter. Det är ju helt sjukt. Så kan vi inte ha det, säger hon till DN efter besöket.

Hon vill se hårdare åtgärder från regeringens sida på hvb-hemmen.

Carvalho tog i oktober över som rättspolitisk talesperson från exministern Ardalan Shekarabi. Men någon större skillnad är det inte, säger hon.

– Det sammanföll med att vi bestämde oss för att vi behövde växla upp i de här frågorna.

Som statsminister lovade S-ledaren Magdalena Andersson att ”vända på varenda sten”. Det är uppenbart att Carvalho inte tycker att dåvarande regeringen lyckades. Hon radar upp flera exempel:

Den S-ledda regeringen borde gått ännu hårdare fram när det gällde straffskärpningen av vapenbrott. Och de gjorde alldeles för lite för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga.

Och så var det det där med de anonyma vittnena. Ett förslag som Tidöregeringen lade fram och som S nyligen ändrade åsikt om och och röstade ja till i kammaren.

– Min personliga åsikt är att vi redan tidigare borde ha gått vidare med att säga ja till anonyma vittnen.

Varför svängde ni?

– För att Sverige befinner sig i en nationell kris och vi behöver göra väldigt mycket mer för att trycka tillbaka gängkriminaliteten. Ska vi flytta fram samhällets positioner ännu mer så måste det också innebära nya verktyg och att vara beredd att faktiskt ompröva tidigare ställningsstaganden som kanske tidigare inte kändes motiverat eller aktuellt.

Anonyma vittnen är en fråga som splittrar oppositionen, de andra partierna är emot. Men det spelar ingen roll nu, menar Carvalho, eftersom förslaget redan är beslutat.

Hur samspelta är ni i rättspolitiken?

– Det är klart att det finns vissa skiljelinjer. Men jag ser också att de gör en resa och inser att mer måste göras.

I en intervju med Svenska Dagbladet för några veckor sedan sa Carvalho att det är orimligt att de mindre partierna ska ”diktera villkoren” för rättspolitiken, samtidigt som en majoritet i riksdagen är för att gå hårdare åt de gängkriminella.

Uttalandet retade upp de före detta regeringskollegorna i Miljöpartiet.

– Jag pratade mer i generella termer, hypotetiskt, om hur vi ska kunna samarbeta med partier som inte vill gå lika långt. Om Miljöpartiet också vill göra mer och är beredda att ompröva tidigare ställningstaganden för att trycka tillbaka gängkriminella så är väl det jättebra.

Tycker du att ni behöver samarbeta mer i de här frågorna?

– Jag är väldigt bestämd med att vi socialdemokrater ska växla upp vår politik, att vi ska visa väljarna att vi är beredda att vi ska göra allt som krävs för att vända utvecklingen. Självklart hoppas jag att de andra partierna ska drivas av samma ambition.

Helst vill hon ta i hand med Moderaterna.

– Vi är mer överens än oense när det kommer till det straffrättsliga. Jag är säker på att Moderaterna också kommer att inse att de behöver göra mer för att sätta dit gängtopparna och bryta nyrekryteringen. Det är synd att de valt att luta sig mot SD i stället för att sträcka ut en hand mot det största oppositionspartiet och göra upp för att få en stabil riktning framåt.

Menar du att de skulle riva upp Tidöavtalet?

– Nä, hur exakt tekniskt man skulle göra det kan man ju diskutera men jag noterar att man inte är intresserad av att föra den typen av samtal med oss och det tycker jag är synd.

Fakta.Teresa Carvalho.

Ålder: 40

Bor: Norrköping

Familj: Man och två söner.

Utbildning: Examen i statsvetenskap från Linköpings universitet.

Bakgrund: Kommunpolitiker, suttit i socialförsäkringsutskottet och varit arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Ett av de förslag som Socialdemokraterna lagt fram är ett paket med maffialagar, inspirerat av en amerikansk modell. I korthet handlar det om att:

● Införa ett gemensamt straffansvar för alla som är anslutna till en kriminell organisation.

● En kollektiv bestraffning skulle kunna öka incitamenten att få fler kriminella att vittna mot ledande gestalter.

● Införa en möjlighet att åtala juridiska personer för att kunna straffa företag som samarbetar med den kriminella ekonomin.

● Upprätta maffiaenheter på Ekobrottsmyndigheten, Polisen och Åklagarmyndigheten.

– Även här verkar det kunna finnas en stabil majoritet i Sveriges riksdag för att gå längre. Jag bryr mig ärligt talat inte om vilka partier som backar våra förslag och på vilka bevekelsegrunder.

Betyder det att ni kan göra upp med SD också?

– Om de vill rösta på våra förslag så är det jättebra. Men jag ser verkligen inte framför mig att vi ska göra upp med dem, vi ska inte göra det. Det är ett ganska extremt parti när det kommer till de här frågorna.

Teresa Carvalho om:

S är för eller emot ett nationellt tiggeriförbud:

”Vi vill inte ha tiggeri i vårt land, det går emot hela den socialdemokratiska idén om att alla ska kunna försörja sig på sitt arbete. Men jag hade hellre sett att man lade de lagstiftningsresurserna på mer akuta problem med barn som mördar barn. När utredningen presenteras ska vi titta på den med öppna ögon.”

sin politiska förebild:

”Anna Lindh. Hon var ju den stora stjärnan när jag började engagera mig politiskt. Jag hade förmånen att träffa henne några gånger också. Hon var otroligt varm och ideologiskt förankrad person med klassiska socialdemokratiska förtecken. Mot orättvisor, för jämlikhet och frihet.”

om säkerhetsstraff, inlåsning på obestämd tid för personer som begår grov upprepad brottslighet, är en bra idé:

”När vi ser personer som upprepat återfaller i grova våldtäkter, pedofili och annat, så finns det en lucka mellan dem som skulle behöva rättspsykiatrisk vård där man använder den typ av tidsobestämda inkapaciteringar och straff på bestämd tid. Vi har sagt att vi ställer oss bakom det.”

Läs mer: S om nya partiprogrammet: ”Pang på rödbetan”

Share.
Exit mobile version