Talla Alkurdi har varit regionråd i ett decennium, mestadels i opposition. Men de senaste tre åren har hon suttit vid makten för Stockholms sjukvård och drivit igenom stora förändringar för bland annat akutsjukvård, ambulanssjukvård och 1177 vårdguiden.
– Vi har börjat vända på den här atlantångaren och är inne på en bra väg nu för regionens och för sjukvårdens del, säger Talla Alkurdi.
S-styret håller som bäst på att ställa om delar av den borgerliga privata vårdvalspolitiken, bland annat inom områden som allergi, hud, geriatrik och ögonmottagningar. Konkret innebär det att tidigare privat vård i vissa fall kommer att återgå i offentlig regi. I andra fall kommer den att upphandlas så att privata vårdgivare kan lägga anbud.
Men mitt i den här stora förändringsprocessen fattar Talla Alkurdi – som gått i bräschen för omställningen – beslutet att sluta, efter en mandatperiod.
– Vi har kunnat visa att det med stor kraft och motivation går att förbättra svensk välfärd. Det gör att jag känner mig trygg med att det är rätt läge för mig efter tio år att lämna över till en efterträdare.
Den socialdemokratiska koalitionen med MP och C och stöd från V tog över makten i Region Stockholm 2022, efter 16 år av borgerligt styre. De gick till val med löften om att göra vården mer jämlik och ”ta tillbaka kontrollen över sjukvården” med mer samarbete och mindre konkurrens.
– Jag tycker att vi har tagit saker så långt det går under en mandatperiod som har präglats av nationell sjukvårdskris. Vi har fått fler vårdanställda, höjt sjukvårdens beredskap, styrt om för att se till att vården ges efter behov och kortat vårdköer.
Har det funnits samarbetsproblem med de andra partierna i styret, eller inom S?
– Det är klart att vi har tyckt olika, vi är olika partier. Men jag tycker att vi har landat i välbalanserade beslut. Vi har fått göra tuffa prioriteringar men de har gjorts med hänsyn till liv och hälsa och att vårdpersonalen är sjukvårdens viktigaste resurs.
Samtidigt har den nya hälso- och sjukvårdspolitiken kritiserats av oppositionen. Bland annat har Moderaterna varit kritiska till beslutet att stänga närakuten vid Hötorget och begränsa digital vård. Dessutom menar Moderaterna att neddragningen på hyrpersonal har gått ut över patienterna. Talla Alkurdi har en annan bild.
– Vi har bland annat kortat köerna så att fler får sin operation i tid, vi har anställt 2 300 fler i vården och minskat administrationskostnader, hyrpersonal och konsulter med över en miljard. Samtidigt ökar stockholmarnas förtroende för vården.
Nyligen väcktes även frågor om patientsäkerheten i samband med Dagens Nyheters granskning som visade delvis allvarliga brister i kontrollen av privata gynekologimottagningar. Efter det har Talla Alkurdi vidtagit åtgärder, framhåller hon.
Under sin tid vid makten har hon också fått se Stockholms sjukvård ur ett helt annat perspektiv. Hon hade drabbats av en ovanlig form av tarmcancer som upptäcktes under en operation. Innan hon fått en förklaring till de kraftiga magsmärtorna beskriver hon hur hon blev ”runtbollad” inom sjukvården.
– Jag gick från budgetförhandling till att kräkas i en buske, beställa en taxi till akutmottagningen och fortsätta budgetförhandlingen därifrån och sen tillbaks till landstingshuset.
I dag är hon cancerfri. För det har hon sjukvårdspersonalen att tacka, säger hon.
– De räddade mitt liv! Det blev min starkaste drivkraft att fortsätta på det inslagna spåret, kämpa för personalen och för patienterna… och det är det jag nu vill fortsätta göra utanför regionen.
Exakt vad hon kommer ha för roll efter valet 2026 vet hon inte. Men det tycks finnas en plan för framtiden, kanske i riksdagen, även fast hon inte vill gå närmare in på detaljer.
– Jag stänger inte den dörren. Jag vet att jag vill ta det vidare nationellt och jag är inte klar med politiken. Det behövs fler på nationell nivå som har den erfarenhet och självförtroende som jag har fått av att förbättra sjukvården i Stockholm.