De största medlemsländerna i EU har evakuerat medborgare från Libanon, efter Israels anfall. Frankrike, Tyskland, Spanien och Nederländerna har på olika sätt agerat, men Sverige gör det inte.

Socialdemokraterna har velat se en svensk insats för att ta hem barn med svenskt medborgarskap, men regeringen har sagt nej.

– Föräldrarna har ett mycket stort ansvar som har valt att ta sina barn till eller behålla sina barn i Libanon, sa utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) till SVT i början av oktober.

Nu provar Socialdemokraterna en ny väg – inom EU. I veckan skickar parlamentsledamoten Evin Incir en förfrågan till kommissionen med ett förslag om en EU-gemensam evakueringsplan för unionens medborgare.

– EU ska göra det EU är bäst på och det här tror jag vi kan bemästra, säger Incir till DN.

EU har redan vissa samordnade krisfunktioner mellan medlemsländerna, men de svenska socialdemokraterna försöker nu alltså få stöd för att även evakuering från krigs- och krisområden ska bli en gemensam angelägenhet.

– Det är märkligt att vissa stater ser att alla medborgares liv är viktiga, medan andra inte gör det, säger Evin Incir.

Sverige har ju länge avrått från resor till Libanon. Bär inte individerna ett ansvar själva då för att de befinner sig där?

– Man måste självklart alltid respektera avrådan och följa rekommendationer, och en samordning är inget carte blanche att ta sig till krigsdrabbade områden. Vi måste dock ha med oss att det kan finnas rimliga skäl att ändå vara på plats i ett område som UD avråder från. Man kan ha varit där när krisen kom, man kanske jobbar med hjälpinsatser, man kanske är ett barn som inte valt själv. En eventuell evakuering ska ändå också ske till självkostnadspris.

Varför tror du att regeringen ändå håller fast vid sitt nej?

– Jag tror de vill göra tydligt att våra medborgare inte får åsidosätta rekommendationer. Men det är ju helt orimligt att människor ska betala med sina liv bara för att regeringen ska göra ett statement.

Över 2 000 svenska medborgare befinner sig i Libanon enligt Utrikesdepartementets bedömningar. Konflikten eskalerade i början av oktober när Israel invaderade delar av södra Libanon och även attackerade FN:s fredsbevarande styrkor som befann sig där. Under hösten har attackerna spritt sig djupare in i landet och nu sägs förödelsen i huvudstaden Beiruts södra förorter vara lika stor som efter hela det förödande kriget 2006.

De stora EU-länderna har alltså redan agerat för att deras medborgare ska kunna lämna krigsområdet, men Evin Incir tror ändå att hon kan få även deras stöd för tanken på en EU-gemensam insats, som till exempel skulle kunna evakuera de svenskar som fastnat i kriget.

– En sak jag verkligen upplevt här är att majoriteten av EU-parlamentarikerna ser på alla medborgare i medlemsländerna som EU-medborgare, oavsett var de kommer ifrån. I dag är det svenskar som behöver hjälp, i morgon kan det vara spanjorer.

DN har sökt utrikesminister Maria Malmer Stenergard för en kommentar.

Share.
Exit mobile version