Tiktok

I Tiktok-appen når du inställningar som begränsar innehållet genom att först gå in på din profil, och därefter klicka på menyknappen med tre vågräta streck. I menyn finns en knapp med texten ”innehållsinställningar”, och där kan du slå på inställningen ”begränsat läge”, eller sortera bort videoklipp med vissa ord i beskrivningen.

I menyn finns också knappen ”föräldrakontroll”. Via en qr-kod går det att länka ihop ett barns och en vårdnadshavares konto. Vårdnadshavaren kan bland annat hantera barnets skärmtid och om inställningen ”begränsat läge” ska vara påslagen eller inte.

Instagram

För att begränsa vilken typ av innehåll som visas på Instagram går du först in på din profil i appen och klickar på menyknappen med tre vågräta streck. Skrollar du ned finns en menyknapp med texten ”föreslaget innehåll”.  Där kan du, via knappen ”specifika ord och fraser”, dölja föreslagna inlägg med specifika emojier, hashtaggar eller bildtexter. Du kan också via knappen ”känsligt innehåll” välja om du vill se ”mer”, ”standard” eller ”mindre” känsligt innehåll. Du kan också, under 30-dagar, pausa inlägg i flödet från konton du själv inte följer.

Instagram har även en funktion som heter ”vägledning”. Via den kan en vårdnadshavare reglera ett barns användning av Instagram-appen. Både vårdnadshavaren och barnet behöver ha ett Instagram-konto, och båda parter behöver godkänna att funktionen är på. Barnet kan när som helst ta bort funktionen från appen. Vägledning kan aktiveras genom Instagrams webbsida eller genom inställningsmenyn i appen.

När båda parter har accepterat att funktionen är aktiverad kan vårdnadshavaren bland annat ställa in en tidsbegränsning för hur mycket appen kan användas, samt se barnets inställningar för känsligt innehåll.

Youtube

Det enklaste sättet att begränsa vad som ska visas på Youtube är att klicka på din profilbild i Youtube-appen och slå på inställningen ”begränsat läge”.

Youtube går också att använda via den separata appen Youtube kids, för barn upp till 12 år. Där kan vårdnadshavaren välja att barnet bara ska se innehåll som rekommenderas för specifika åldersintervall.

En förälder kan också skapa Youtube-konton med en så kallad ”kontrollerad upplevelse”. Det gör att barnet kan använda ”vanliga” Youtube, utan innehåll för en äldre publik. Då behöver vårdnadshavaren skapa ett eget konto för barnet.

Kom ihåg att känsligt innehåll kan ta sig förbi videoapparnas filter och därmed visas, även om begränsat läge och andra inställningar är påslagna.

Share.
Exit mobile version