Den nya modellen för handel och prissättning på el som infördes i tisdags har inte gått obemärkt förbi. Nu efter ett par dagars drift konstaterar Svenska Kraftnät att utfallet har blivit som man hoppades.

– Det är som förväntat. Vi ser att överföringarna har ökat där prisskillnaderna skulle ha varit som störst annars, vilket betyder att priserna har närmat sig varandra. Skillnaderna minskar, säger Erik Ek, driftchef på Svenska Kraftnät.

Om det är dyrare nu än vad det hade varit med den förra modellen kan han inte spekulera i.

– Det är svårt att använda den terminologin när det är väldigt lågt elpris just nu, säger han och understryker att priset är lågt tack vare mycket vind och inte tack vare den nya modellen.

Den första effekten märktes redan vid 13-tiden på tisdagen när onsdagens elpriser presenterades på elbörsen Nord Pools hemsida. Norra Norrlands elområde SE1 hade plötsligt ett snittpris för hela dygnet som var nästan två kronor högre än södra Norrlands område SE2, där dygnssnittpriset var negativt.

– Jag kan inte minnas att det har hänt någon gång tidigare, det är nog unikt, säger Christian Holtz, analytiker på Merlin & Metiz, och förklarar att det har att göra med att elen med den nya beräkningsmodellen kan ta andra vägar än vad som tidigare har varit möjligt.

– Bland annat kommer mer el från Norge och rör sig ner genom Sverige vilket ger andra prismönster, förklarar Christian Holtz.

Syftet med det hela är att optimera överföringskapaciteten i elnätet. Det syns redan nu att det har uppnåtts.

– Det ser man både i att mer el flödar från norr till söder, men också att vi har större flöden i öst-västlig riktning och generellt ett bättre nyttjande av elnätet. Det rör sig om någonstans i storleksordningen tio procent bättre men det varierar lite från område till område, säger han.

Svenska Kraftnät har inför införandet testkört modellen parallellt med det gamla upplägget i två års tid. En av slutsatserna var att priserna i snitt blev högre i tre av fyra elområden. Bara i södra Sverige, SE4, såg man att priset kunde bli något lägre än vanligt.

Exakt hur stor påverkan den nya modellen haft på priset de senaste dagarna går inte att säga, men att det är dyrare är Christian Holtz säker på.

– Det är svårt att säga hur stor skillnaden är. Det har varit generellt sett låga priser nu men absolut så är de högre än vad de hade varit med den gamla beräkningsmodellen, det är tydligt, säger han.

Elmarknadsexperten Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola, har varit en högljudd kritiker av införandet av modellen. Han konstaterar att priserna har varit låga den gångna veckan tack vare gynnsamma förhållanden, men tror ändå att de är högre än vad de hade varit med den gamla modellen.

– Jag tror att två parter är extremt lyckliga och det är energiministern och Svenska Kraftnät, eftersom priserna är låga nu. Det gör att det inte har blivit så mycket liv om det här men jag tror ändå att prisökningen finns där, säger han.

För hushållen gör det kanske inte så mycket att ett redan lågt pris blir lite högre, men för företagen kan det bli värre. Modellen kan skada svensk konkurrenskraft tror Mats Nilsson.

– För företagen är det lika illa även om det är en höjning från låga nivåer, för de konkurrerar ju inte med grannen utan de konkurrerar med någon som inte har fått samma prisökning, säger han.

Fakta.Flödesbaserad kapacitetsberäkningsmodell

Den 29 oktober 2024 infördes en ny så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod för elöverföring i Norden.

Den flödesbaserade metoden har ett annat sätt att beräkna möjligheten till elöverföring genom stamnätet och ska leda till att mer el kan skickas i nätet utan att det går ut över driftsäkerheten.

Den nya modellen är ett led i att harmonisera kapacitetsberäkningen inom EU.

Beslutet om att införa den nya metoden fattades av Energimarknadsinspektionen 2020.

Källa: Svenska Kraftnät, Energimarknadsinspektionen.

Läs mer: Knepet som kan spara tusenlappar på elen

Läs mer: Smart teknik sparar el

Share.
Exit mobile version