På flera håll i landet har det kommit rapporter om sämre jordgubbsskörd i år. Det kalla majvädret har gjort att jordgubbarna får svårare att hinna mogna till midsommar.
Marcus Söderlind på Lantbrukarnas riksförbund säger att det är svårt att ge en exakt prognos eftersom vädret varierar så mycket mellan olika delar av landet, men han bedömer att den senaste veckans väder varit gynnsamt i de stora odlingsområdena i södra Sverige.
– Många av dessa gubbar är också de som fraktas ut och säljs runt om i hela landet, säger han.
Men vad priset i butikerna blir kan han inte svara på.
– Det varierar i landet. Priset bestäms av leverantörer och grossister och styrs av utbud och efterfrågan, säger han.
Men jordgubbsodlaren Stefan Kallin i Heby utanför Uppsala säger att även om det varit varmare den senaste tiden kommer hans jordgubbar inte hinna mogna till midsommar. Han tror att han kan få ihop några lådor men många av bären är fortfarande vita.
– Det känns som ett litet misslyckande naturligtvis i och med att man har varit van att förse närmarknaden här. Men det är faktorer som man inte rår över. Vi får hoppas på att vi kan hålla på längre in i augusti eller i juli istället, säger han.
För färskpotatisen har vädret däremot varit gynnsamt, enligt Roger Nolsa, ordförande för potatisodlarna på LRF.
– Vi har ju haft ett par år tidigare där det varit lite tuffare med tillgången, men i år så ska det nog inte vara några större problem någonstans, säger han.
Polisen har varnat för oseriösa jordgubbsförsäljare som säljer ”falska” jordgubbar. Bären kan vara odlade utomlands och falskt märkas svenska. Försäljningen kan vara ett sätt för kriminella att tvätta pengar.